Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollsport intresserar hövdingen

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Slottsherre. För en vecka sedan blev Christer Eirefelt \ntillfrågad om han ville ha landshövdingejobbet. Om en \ndryg månad flyttar han in på slottet i Gävle.

GÄVLELänets nyutnämnde landshövding, Christer Eirefelt, mötte medierna på slottet i Gävle på torsdagen och bad nästan om ursäkt för att han inte hunnit sätta sig in mer i förhållandena i Gävleborg.

Annons
- För en vecka sedan hade jag inte en tanke på att jag skulle sitta här i dag, försvarade han sig och förklarade att allt hade gått väldigt fort.
Därför blev det inte heller några programförklaringar. De får anstå tills han tillträder jobbet efter årsskiftet.

Käpphästar
Men några käpphästar har han, den folkpartistiske före detta riksdagsmannen, som arbetat med näringspolitik i riksdagen i många år. Att länet har en problematisk arbetsmarknad har han förstått, och där tror han sig kunna bidra med både kunnande och kontakter.
Han vill arbeta för att minska länets beroende av ett fåtal stora industrier, och försöka underlätta utvecklingen av de små och medelstora företagen.
En annan käpphäst är att öka förståelsen mellan politiker och företagsledare.
Länet får en sportintresserad landshövding, som i alla fall har gjort sin hemläxa så väl att han vet att Gävleborgs ledande bandylag har inlett säsongen betydligt bättre än hockeylaget.
Men idrottsintresset kan också krångla till det för Christer Eirefelt. Några månader till är han ordförande i Falkenbergs Bordtennisklubb, en arg konkurrent till Söderhamn i bordtennisens elitserie. Falkenberg har dessutom tagit klivet upp i fotbollens superetta, samma serie som Gefle IF.
Christer Eirefelt har varit riksdagsman i nitton år, men kan knappast beskyllas för att vara någon kändis. Nu måste han göra sig bekant med länet och bli ett bekant ansikte för gävleborgarna.
- Jag har kanske inte varit den som agerat så mycket utåtriktat.
- Som landshövding är jag övertygad om att det är viktigt att synas. Man är länets ansikte utåt.

SVEN-OLOF EKMAN

Mer läsning

Annons