Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bombman fick fängelse för knark

30-åringen som hotade med att spränga Bomhusbron i luften har dömts till ett års fängelse – för cirka ett hekto amfetamin.

Annons

Under rättegången berättade den 30-årige Gävlebon att han inte minns något från slutet av torsdagskvällen den 28 april. Men han vet att han tidigare under kvällen varit på fest i Kastsjö, och där kombinerat anabola steroider med alkohol.
Klockan 21.38 på kvällen ringde han det första av sju samtal till larmcentralen. Han sade sig ha ett bombbälte och berättade om sin avsikt: att spränga järnvägsbron och döda eller skada polis och räddningspersonal om de kom till platsen.
Hotet ledde till omfattande polisinsatser, inkallande av ambulans och stopp av tågtrafiken i drygt en timme innan 30-åringen kunde gripas.
Men tingsrätten bedömer inte att falsklarmet var grovt. Det ledde inte till att landområden fick utrymmas, vilket kunde ha blivit effekten om falsklarmet i stället hade handlat om exempelvis utsläpp av radioaktivt avfall från ett kärnkraftverk. Det ledde inte heller till att större folkmassor fick evakueras, som kunde ha blivit fallet om det varit riktat mot ett varuhus.
I stället är det nära ett hekto amfetamin som står för merparten av det årslånga fängelsestraff som 30-åringen nu har dömts till.
Det var den 10 januari i år som 30-åringen och hans chaufför tog bilen till Falun. Där hämtade 30-åringen en redlinepåse med drygt 91 gram amfetamin. De skulle sedan ta sig tillbaka till Gävle, men 30-åringen ville göra ett stopp vid en pizzeria i Hofors för att köpa något att dricka.
Då slog en polisbil på blåljuset och körde fram till duon. Bägge greps som misstänkta för narkotikabrott.
Chauffören hävdade att han kört 30-åringen till Falun för att denne skulle fika med en ”nätdejt” medan 30-åringen tog på sig narkotikainnehavet. Men 30-åringen hävdade i senare förhör att chauffören varit med på att köpa amfetaminpartiet, som de sedan hade tänkt dela på hälften och sälja.
Åtalet mot chauffören ogillas, men förre lagmannen Karl-Axel Bladh reserverar sig. Det faktum att narkotikan påträffades under passagerarsätet i chaufförens bil, att de hade en våg mellan sätena och att det låg ett par knogjärn i bilen talar mot chaufförens version, att han skulle ha skjutsat 30-åringen från Gävle till Falun för att ta en fika.
Samtidigt menar Karl-Axel Bladh att 30-åringen lämnat en detaljrik och sammanhängande berättelse om narkotikatransporten.

Mer läsning

Annons