Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bomhusgården kan bli äldreboende

De 30 tillfälliga korttidsplatserna på Bomhusgården ska stängas. Det sparar drygt tio miljoner kronor. Bomhusgården kan sedan komma att byggas om till äldreboende.

Annons

De 30 korttidsplatserna öppnades successivt i fjol för att kunna ta hem utskrivningsklara patienter från sjukhuset. Att stänga dem har varit uppe till diskussion och beslut tidigare, de är ofinansierade och omvårdnadsförvaltningen har underskott.

Men de har behövts. Nämnden har fått pengar till dem under nästa år och sagt att de ska avvecklas då. Nu föreslår förvaltningen att de första åtta platserna stänger i februari och resterande 22 före 1 juli.

– Det är inte fråga om någon tokstängning, säger Lena Lundgren, S, ordförande i omvårdnadsnämnden. De ska stängas i den takt det är möjligt.

– De första åtta ersätts av nya platser på Bergmästargården, som håller på att omvandlas till korttidsboende, säger förvaltningschefen Annmarie Sandberg.

Förvaltningen tror att de går att stänga utan nya äldreboendeplatser; kön till äldreboende och korttidsplatser har minskat och läget i hemtjänsten är stabilt.

Men det kan bli längre väntan för de som har växelvård och behöver korttidsvård av andra skäl än att de väntar på äldreboende.

Av de 32 anställda återgår 15 återgår till de jobb de är tjänstlediga från, övriga flyttar till Personalförsörjningsenheten. Om det finns andra jobb eller om det blir uppsägningar på grund av övertalighet är inte klart.

Att stänga korttidsplatserna på Bomhusgården står på listan med åtgärder som ska få bort underskottet på 57 miljoner kronor. Det minskar utgifterna med drygt tio miljoner kronor nästa år. Omvårdnadsnämnden fattar beslut nästa vecka.

I Bomhus behövs 120 äldreboendelägenheter.

Nu diskuterar förvaltningen om Bomhusgården kan byggas om till ett äldreboende och ett gruppboende.

På Kristinelundsgården finns i dag 86 lägenheter, som blir 56 efter en ombyggnad om några år.

Mer läsning

Annons