Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönabjörnen ihjälkörd?

/

Björnen är tillbaka i Bönan, och nu ska den dö.

Den har gått efter människor och hundar och blir allt djärvare.

Men det är möjligt att björnen redan är död. Överkörd av tåget.

Annons

Björnen som rört sig längs Norrlandet de senaste veckorna har sedan i fredags setts flera gånger av privatpersoner. På allt närmare håll.

I fredags mötte en kvinna som rastade hunden på Nydalsvägen i höjd med Borgvik björnen, som gick emot henne innan den vek av in i skogen.

I lördags höll en familj på cykeltur på att cykla rakt på björnen som satt mitt på en skogsbilväg mellan Bönan och Utvalnäs.

I söndags förföljde björnen en turist som rastade hunden i Utvalnäs.

– Då fattade polisen beslut om att den skulle avlivas, säger rovdjurshandläggaren Daniel Hansson.

Orsaken är att björnen tycks bli allt mer orädd för människor.

– Ju mer människovan den blir, desto närmare kommer den. Speciellt om den blir ”belönad” med äpplen, komposter och så vidare. Ser den att inget händer i mötet med människor fortsätter den sin jakt på föda allt närmare husen, säger han.

Polisen har i sin tur anlitat länsstyrelsens naturbevakare för att utföra själva skyddsjakten.

– Han är väldigt van vid att spåra och väldigt van vid de här djuren. Det är många jägare som tvekar inför uppdraget att stå öga mot öga med en björn, säger Daniel Hansson.

Men det är möjligt att de slipper. En björn dödades troligen när den blev påkörd av ett tåg i går kväll, mellan Gävle och Forsby. Om det är samma björn kunde ingen svara på i går kväll, men det är förstås inte omöjligt.

Polisen fick uppgiften från Trafikverket vid niotiden i går kväll. Lokföraren rapporterade att björnen blivit påkörd, men kunde inte säga om den skadats eller dödats, men troligen dog björnen direkt vid kollisionen. Föraren av ett tåg som passerade platsen senare såg björnen ligga bredvid spåret.

Mer läsning

Annons