Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönanbjörnen stupade på Gråskälsbådan

/

Den björn som i fredags sköts ute på Gråskälsbådan är med all sannolikhet den beryktade björnen i Bönan som har lufsat runt på Norrlandet de senaste veckorna.

Annons

Björnen dök först upp vid Edward Warburtons biodling nära Bönans förskola och orsakade en hel del uppståndelse, inte minst bland föräldrarna.

För ett par veckor sedan tog polisen beslut om skyddsjakt på björnen efter det att den allt mer närgånget förföljt människor i Bönan och Utvalnäs. Björnen var nonchalant och oskygg, ett beteende som polisen bedömde var onormalt och farligt.

– Det mesta tyder på att det är den björnen som sköts i fredags. Täckningen i pälsen stämmer väldigt bra och av storleken och vikten att döma är den ungefär tre år, precis som björnen i Bönan bedömdes vara, säger Hans-Olof Sundström på polisen i Gävleborg.

Polisen tog kontakt med en grupp specialiserade jägare för att bli kvitt björnen. I fredags såg en stugägare ute på Gråskälsbådan en björn stirra på honom från 15 meters håll när han öppnade ytterdörren på morgonen. Björnen verkar ha simmat runt bland öarna i Gävlebukten.

– De sköt den i vattenbrynet när den var på väg ut från ön igen i riktning mot norr. Det är inte alls ovanligt att björnar simmar ut till öar, de kan simma upp till sex kilometer ut i vattnet. Det har varit observationer av björn ute på Vitgrund och det är möjligt att björnen simmade till Gråskälsbådan via Lövgrund. Den hade i alla fall rejäla ramar att paddla med.

Mer läsning

Annons