Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böngroddar dras tillbaka även i Gävleborg

/

Sveriges största livsmedelskedjor drog igår in samtliga typer av böngroddar från försäljning.

Detta efter att det blev känt att en svensk medborgare har drabbats av samma svåra typ av EHEC-viruset som inträffat i Tyskland och Frankrike.

Annons

Ica, Coop och Axfood (Willys, Hemköp och Prisextra) följer alla Livsmedelsverkets rekommendation att dra in alla sina böngroddar. Dessa företag är centralstyrda till skillnad från Konsum där Gävleborg har en egen förening.

Dock följde även alla KF/Coop-koncernens lokalavdelningar Livsmedelsverkets rekommendation.
– Vi skickade ut mail till alla chefer och ansvariga för våra butiker i Hälsingland, Gästrikland och norra Uppland klockan elva på förmiddagen igår. Där uppmanas samtliga affärer att returnera sina alfa- och böngroddar samt sockerärtor och sugar snaps till vår huvudleverantör Everfresh Group i Helsingborg, säger Erik Kreft, ansvarig för Konsum Gävleborgs frukt och grönt-terminal.

Utöver uppfordrande mail står uppmaningen klart och tydligt utskriven på förstasidan där produkter beställs in till butikerna. Inga böngroddar ska alltså nu finnas kvar i länets Konsumbutiker. Butikskedjan säljer inte heller några färdiga sallader med böngroddar av något slag i enligt Erik Kreft.

Livsmedelsverket avråder alltså konsumenter från att äta alla typer av böngroddar, även hemmaodlade. Dock tvingar de inte butikerna att ta bort groddar.
– Det är bättre att ta det säkra före det osäkra och följa Livsmedelsverkets rekommendationer. Vi vill säkerställa att kunderna inte ska behöva oroa sig över att äta våra produkter, säger Erik Kreft.

Bakterien som har slagit till är mycket aggressiv och heter E.coli O104. Varningen skickas ut för att orsaken till utbrottet inte är fullständigt klarlagd än.

Mer läsning

Annons