Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonussystem i kommunen?

En extra slant för väl utfört arbete inom kommunen? Ja, i alla fall om Folkpartiets oppositionsråd Per-Åke Fredriksson får bestämma. Han har nu lagt en motion till kommunfullmäktige i frågan.

Annons

Olika typer av bonussystem för de anställda är inte ovanligt inom det privata näringslivet, vilket påpekas av Per-Åke Fredriksson i motionen. Där handlar det om att gynna anställda som genom egna idéer på en effektivisering av verksamheten fått företaget att spara pengar.

Nu vill han att ett liknande system ska appliceras på de kommunala verksamheterna i Gävle.

– Såvitt jag vet finns det här inte i några andra kommuner, men det skadar ju inte att vara pionjär heller. Det är rimligt att man ska få någon typ av kompensation om man hjälper kommunen att spara in pengar, och det ska inte bara handla om en symbolisk slant.

Bonuspengarna ska stå i direkt proportion till insatsen och tas ur kassan för de insparade medlen, menar Per-Åke Fredriksson. Hur omfattande premier det ska handla om är dock något som han överlåter åt kommunfullmäktige att diskutera.

– Jag har inte pratat med de andra partierna om förslaget. Men som jag ser det behöver kommunen det här för att framstå som en bra arbetsgivare i en tid när vi står inför stora pensionsavgångar. Till exempel inom äldreomsorgen kommer det att behövas mer och mer personal och då kan möjligheten att tjäna en extra hacka fungera som en morot, säger han.

Mer läsning

Annons