Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgiselever åker utomlands

/

För femte året får elever på Borgarskolans turismprogram möjlighet att göra praktik utomlands.

– En otrolig erfarenhet som banar väg för jobb, säger läraren Ulla Lundin.

Annons

Att erbjuda gymnasisterna en möjlighet att göra sin praktik utomlands ger dem svåråtkomlig men värdefull arbetserfarenhet, menar Ulla Lundin, lärare på Borgarskolans turismprogram.

– Hur många har meriter när man är så här ung? Att praktisera utomlands är en bra merit och det är positivt att kunna erbjuda det när det är svårt att få arbete med den höga ungdomsarbetslösheten.

I två år har det funnits möjlighet att åka till Kanarieöarna, men sedan fem år tillbaka finns praktikplatser tillgängliga på såväl hotell i Norge som i Portugal. Hotellen står för mat och logi under praktiken medan resan bekostas av skolan.

– Det betalas med pengar som vi får tilldelade vårt program. Jag tycker verkligen det är en vettig investering. Det är en otrolig erfarenhet att komma till ett annat land och praktisera det vi läser om i skolan, säger Ulla Lundin.

Att det ger resultat tycker hon står utom allt tvivel. Av de fyra som var på Kanarieöarna förra året jobbar tre på hotell i dag.

Men det är inte bara utlandspraktiken som resulterar i jobb, även den inhemska varianten bär frukt.

Framför allt är det en fördel att det yrkesförberedande programmet har så lång praktik, sammanlagt 15 veckor, enligt Ulla Lundin.

– Om de är ute så länge som de här eleverna banar det väg för jobb. Praktiken har i många fall lett till sommarjobb som senare blivit jobb.

Kanarieöarna är en av de turistorter där eleverna på Borgarskolans turismprogram kan få praktik.

Mer läsning

Annons