Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börsras rör inte kommuner

GÄVLE/SANDVIKENGävle och Sandviken har till skillnad från landstinget inte förlorat några pengar på aktieplaceringar i år, trots det stora börsraset.

Annons
Sandviken har placerat pengarna i säkra papper och Gävle har helt enkelt inte placerat några pengar alls.
Landstingets pensionsfond har tappat 100 miljoner kronor i värde under ett år på grund av börsraset. Det kunde GD berätta om tidigare i veckan.
Tappet innebär att ett väntat nollresultat troligen vänds till ett kraftigt minus.

Satsar inte på aktier
Landstinget har placerat mellan 50 och 60 procent av medlen i aktier, medan Sandvikens kommun inte satsat på aktier över huvud taget.
- Vi har inte förlorat någonting, säger Kerstin Ryding, ekonomichef i Sandvikens kommun.
Kommunen började sätta av pengar i sin pensionsfond för tre år sedan, tio miljoner per år. De 30 miljoner som satts av har placerats i antingen rena obligationer eller i aktieobligationer, säkra papper som visserligen inte ger de stora vinsterna, men heller inte några förluster.
- Det kan ju sägas vara en dålig placering, men den är säker, säger Kerstin Ryding.
Kommunen har en placeringspolicy som tillåter att en viss mängd placeras i aktier, men osäkerheten på börsen fanns redan när kommunen satte av de första tio miljonerna, därav försiktigheten.
- Det är vi glada för i dag, säger Kerstin Ryding.

Inga pengar att placera
I Gävle gäller principen att om man inte satsar några pengar kan man inte förlora några. För två år sedan beslutade kommunfullmäktige i Gävle om att inrätta en pensionsfond i kommunen, men några pengar har inte satts av. Pengarna har i stället "återlånats" till kommunen.
Däremot har kommunen indirekt förlorat ett antal miljoner i de donationsfonder som kommunen förvaltar. Ett kapital på drygt 100 miljoner har i år minskat i värde med mellan fem och tio miljoner kronor.
- Det är inget jätteras. Det mesta är placerat i räntebärande papper, säger kommunens ekonomidirektör, Ingemar Westin.
SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman_gd.se

Mer läsning

Annons