Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortrövad flicka söker asyl

Den 16-åriga flicka, som säger sig ha blivit smugglad till Gävle från Mongoliet av ett antal män, har nu sökt asyl i Sverige.

Annons

Sent på söndagskvällen dök den 16-åriga flickan upp i Gävle centrum. En person som talade mandarin lyckades förstå flickan hjälpligt och tog henne till McDonalds där hon fick mat.
Restaurangen ringde sedan polisen.
-Vi får tag på en mongolisk tolk som översätter genom telefon, säger Mikael Hedström, talesman för Gävlepolisen.

De knapphändiga uppgifter som flickan lämnade stod hon fast vid under ett polisförhör som hölls i går kväll. Misstankarna om människohandel finns kvar, men misstänkta saknas.
-Hon säger att de här männen fört henne från Mongoliet till Sverige för att arbeta. Vi kan inte avfärda hennes berättelse förrän vi talat med rikskrims enhet för människohandel, säger Hedström.

Flickan uppgav att hon inte visste vilket land hon befann sig i när hon påträffades i söndags.
Hur pass vanligt är det att en person som rövats bort från sitt hemland söker asyl i det land som kidnapparna fört henne till?
-Vi känner ju inte till något sådant fall. Det är därför vi måste samverka med rikskrim som har erfarenheten i den här typen av fall, säger Hedström.

Flickan har uppgivit att hon transporterats på olika sätt till Sverige och Gävle, mestadels med bil.
Vad har flickan sagt om att hon släpptes fri när de kom till Gävle?
-Hon säger att hon inte blivit avsläppt utan själv lyckats ta sig bort från männen, säger Hedström.

Flickan ska vara i gott skick fysiskt. Polisen kontaktade först socialtjänsten för att ordna med boende åt henne, men eftersom hon nu sökt asyl startar Migrationsverket en utredning och tar sannolikt över ansvaret för flickan.

Mer läsning

Annons