Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostäder ska liva upp

/

En helt ny stadsdel kan bli verklighet på Sätraåsen i Gävle. Förutom fotbollsarena och multi­sportanläggning skissar kommunen på minst 100 nya bostäder i området.

– En arenastad, säger planchefen Petter Jonegård.

Annons

I somras berättade kommunen och Gefle IF att de vill bygga en ny fotbollsarena på Sätraåsen i stället för att satsa på en ny läktare på Strömvallen.

Det som hägrar är ett stort nationellt idrottscenter med en elitfotbollsarena bredvid Läkerol Arena, Gunder Hägg Stadion, Gävletravet och den multisporthall för bland annat friidrott som kommunen avsatt 162 miljoner kronor för 2013-2014.

Än har inget politiskt beslut tagits gällande fotbollsarenan. Enligt Eva von Schéele-Frid, klubbdirektör för Gefle IF, finns Strömvallen fortfarande kvar som ett alternativ.

Men det mesta talar för att det blir på Sätraåsen som anläggningen byggs.

GD kan nu avslöja att kommunen har betydligt större planer för området än vad som tidigare varit känt.

Samhällsbyggnadsförvaltningen skissar på en hel stadsdel med minst ett 100-tal bostäder, oklart av vilken typ, men med en ”stadsmässig” karaktär.

– Andra städer har byggt idrottsarenor ihop med bostäder och kontor. Då blir det mer levande, som en hel stadsdel med idrottskoncept, säger planarkitekten Josef Wårdsäter.

Han menar att det stämmer bra överens med diskussionerna att förtäta stadsbebyggelsen i Gävle.

– Attraktivt boende behöver inte bara handla om närhet till vattnet. Det kan även handla om närhet till idrott, säger han.

Den lösning som utreds är att bostäderna byggs som en krans runt idrottsanläggningarna. Fotbollsarenan placeras precis öster om Läkerol Arena, på den nuvarande parkeringen.

Öster om fotbollsarenan byggs i sin tur multisporthallen.

– Vi får utreda behovet av alternativa parkeringsytor. Det är ett stort pussel att lägga, säger Josef Wårdsäter.

Men det sker på bekostnad av planerna att göra Sätraskogen till naturreservat. Hur mycket av skogen som kan tas i anspråk ska utredas.

Planchefen Petter Jonegård vill inte avslöja om något företag har visat intresse för att köpa mark och bygga bostäderna. Det skulle i så fall vara en möjlighet för kommunen att få in pengar till andra investeringar.

– Vi har räknat med både kostnader och intäkter, men än så länge är det bara på skisstadiet. I slutänden är det upp till politikerna att avgöra hur det blir, säger han.

Kommunen har tidigare lovat att ställa upp med merparten av de 90 miljoner kronor som annars skulle ha gått till Strömvallen, men en helt ny fotbollsarena beräknas kosta betydligt mer än så.

Kommunalrådet Carina Blank, S, har sagt att det finns intresserade finansiärer.

I helhetsplanerna ingår även att Gävletravet vill bygga ett nytt sporthotell inne på sitt område.

Mer läsning

Annons