Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bra att ha" om jorden går under långsamt

I dag, fredag, ska jorden gå under, tror vissa. Om det sker med en smäll eller om det blir en långsam undergång är oklart. GD tog kontakt med en expert för att ta reda på vad man bör äga i den händelse att processen blir utdragen.

Annons

– Om jorden går under i morgon är det bäst att passa på att handla i dag, skrattade butikschefen Esa Kuosku när vi kom in på Naturkompaniet.

Han hjälpte oss att plocka ut ett överlevnadskit i den händelse att apokalypsen är framme som Mayakalenderns profetior förutspår. Själv ger han inte mycket för teorierna med tusentals år på nacken. Men om undergången kommer blir det med kyla, tror Esa.

– Vi satsar på att hålla oss varma, sa han.

– Det första är köket, det är viktigt med maten. Gasol eller multifuel för alla bränslen är bra. Sen behöver man en pannlampa.

Esa Kuosku for runt i butiken och sak efter sak flög ner från hyllorna.

– En solcellsladdare som kan laddas upp för alla ändamål är bra att ha, ett multiverktyg med kniv och en massa andra funktioner är viktigt. Och det är viktigt att ha varma skor, jacka och en filt.

Förutom solcellsladdaren och multiverktyget med 20 funktioner kan det mesta hittas i många hem. Om inte borde man skaffa det, tycker Esa Kuosku.

– Man behöver inte vänta till yttersta dagen för att skaffa det här, det är över huvud taget bra att ha. Någon gång kanske man hamnar i en situation när man är utan tillgång till el i tre–fyra dagar. Då är det bra att ha sådant här.

Någon rusning till butiken med anledning av morgondagens olycksbådande datum, har han inte märkt. Annat var det för 13 år sedan.

– Inför millennieskiftet var det flera som kom in. Många var oroliga för att elen skulle försvinna och köpte framför allt kök.

Mer läsning

Annons