Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra resultat vid magnetkontrollen

/
  • Birgitta Spåls tittar på leksaker tillsammans med treåriga barnbarnet Elmida, som hittade utflyktslådor med smurfar på och en mjuk Hello Kitty.
  • Ett fiskespel där storleken på fiskarna kan vara farlig. Spelet ska nu skickas in till Konsumentverket för att testas.
  • De andra två magnetleksakerna som fastnade i marknadskontrollen i går är en tågvagn, där magnetdelar kan lossna och där leksaken saknar varning, och en magnetförsedd penna, som också saknar märkning.

En penna, en tågvagn och ett fiske­spel, magnetleksaker som kan vara farliga för barn. Det var skörden efter Konsument Gästriklands marknadskontroll av magnetleksaker i fem kommuner under gårdagen.

Annons

– Vi har haft väldigt svårt att hitta saker. Det är ett väldigt bra resultat, som visar att det finns en medvetenhet om det här, säger Kristina Fält, konsumentvägledare.

En del leksaker innehåller magneter som kan vara starka och tillräckligt små för att ett barn ska kunna svälja det.

– Då kan det hända förfärliga olyckor. Magneterna kommer inte ut den naturliga vägen och kan få tarmarna att fästa ihop sig och vrida ihop sig. Det kan orsaka allvarliga skador i tarmsystemet och kräva omfattande operationer, säger Erica Embretsen Almer, konsumentvägledare.

Ett 20-tal fall där barn har svalt starka magneter har rapporterats i Sverige. I ett fall fick en pojke hög feber och vid en röntgen upptäcktes att två magneter hade fäst ihop sig och nött hål på tarmväggarna.

Erica Embretsen Almer säger att åtminstone en av de tre leksakerna som nu ska skickas in till Konsumentverket för kontroll mycket väl kan vara säkert. Det är ett fiskespel där storleken på de magnetförsedda ”fiskarna” utgör den eventuella faran.

De andra två magnetleksakerna är en tågvagn, där magnetdelar kanske kan lossna och där leksaken saknar varning, och en magnetförsedd penna, som också saknar märkning.

Mikael Wikström, butikschef på BR Leksaker i Gävle, tror att dagens kunder är väldigt medvetna.

– De flesta är väldigt noga med att läsa på förpackningarna och kolla märkningar och om det finns smådelar som kan vara farliga för mindre barn. Allt vi säljer, bland annat magnetleksakerna, har märkningar, säger han.

Birgitta Spåls tittar på leksaker tillsammans med treåriga barnbarnet Elmida.

– Jag är noga med att titta på märkningar, men har inte tänkt på att just magneter kan vara farliga. Det är mest åldersgränser, smådelar och sånt jag tänker på, säger Birgitta.

Mer läsning

Annons