Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråda dagar för släktforskare

/
  • Claes Embäck är projektledare för den kommande helgens släktforskardagar.
  • Birgitta Ericsson, Kerstin Andersen, Elisabeth Engström Sten, Olle Olsson och Stefan Sjöholm har jobbat hårt under ett års tid med Släktforskardagarna.
  • Stefan Sjöholm är ansvarig för kommunikationer och skyltar. Han har ordnat med busstransporter för deltagarna.
  • Elisabeth Engström Sten har sett till så att inte mindre än 35 föreläsare kommer till högskolan i helgen.

Kommande helg blir det fullt hus i Gävle. SM i orientering, Antikrundan och inte minst släktforskar­dagar.Släktforskarna är lite oroade över konkurrensen men har bokat så gott som alla hotellrum i Gävle eftersom de hoppas på uppemot 4 000 besökare till sitt evenemang.

Annons

Pusselbitarna börjar falla på plats. Sedan ett år tillbaka har en stab av sex lokala släktforskare jobbat intensivt med stort och smått för att få ett så bra arrangemang som möjlig. Det är 28:e året i rad som det arrangeras släktforskardagar. Tidigare har det varit lokalföreningarna som hållit i det hela men i år är även Sveriges Släktforskarförbund med.

Redan på fredagen kommer förbundet att finnas på plats för konferenser på Konserthuset men lördag och söndag är vikta för allmänheten. Platsen för historiens vingslag är Högskolan och inte mindre än 35 föreläsare kommer att berätta om soldater, regementets historia, utvandrarna men också om hur det går till att söka släkt och fastigheter i USA.

– Vart tog svenskarna vägen när de kom till Amerika, hur letar man i amerikanska arkiv? Vi har föreläsare som berättar om gästgiverier, om skogsfinnar, sjöfart, soldatforskning och mycket annat, berättar Claes Embäck, projektledare och en av eldsjälarna.

Tre av föreläsarna är amerikaner, resten är, i släktforskarsammanhang, mer eller mindre kända svenska föreläsare. I14:s siste överste, Tomas Bornestaf, specialisten på Skandinavisk forskning, Geoffrey Fröberg Morris, författaren Maja Hagerman, marinhistoriker Ingvar Henricson är några av de som kommer att finnas på plats.

Men det blir mer än så. Två hallar fylls med utställningar och i ett källarplan får den som vill hjälp på traven i sitt sökande.

Stefan Sjöholm och Elisabeth Engström Sten är två av de sex i staben bakom arrangemanget. Båda blev kontaktade av Claes Elmbäck för ett år sedan.

Stefan fick ansvar för kommunikationer och skyltar medan Elisabeth fick föreläsningarna på sitt bord.

– Jag anade inte hur mycket jobb det var, säger Stefan med en liten suck.

Han och Elisabeth sitter på en bänk på högskoleområdet. Stefan pekar ut mot gräsmattan. Där ska orienterarna hålla till. Det gäller att samsas om utrymmet men han tror inte det blir några problem. Snarare kan det vara ett kul inslag för besökarna att se de tävlande leta kontroller.

Stefan upptäckte tidigt att det inte fick några bussar till högskolan på helgerna. Det problemet har han löst genom att abonnera bussar som ska transportera besökarna från järnvägsstationen, via teatern och Västra vägen till högskolan.

– Vi får sätta upp egna skyltar på X-trafiks stolpar. Bussarna kommer att gå i skytteltrafik.

Väl framme vid högskolan gäller det att hitta rätt. Stefan visar två tättskrivna blad fulla med skylttexter.

Just nu ligger de för tryckning men nästa helg ska alla vara på plats.

– Det var enklare att hitta när jag gjorde lumpen här.

Stefan och Olle Olsson i staben har gått många turer i korridorerna, fotat och funderat. Nu hoppas de att de har tänkt rätt så ingen irrar bort sig.

Elisabeth kände redan några av dem som ska föreläsa vilket gjorde att hon fick ansvar för alla föreläsare. Under året som gått har antalet föreläsare hela tiden vuxit.

Det har blivit många mejlkontakter och telefonsamtal för att få in presentationer av personerna, av deras ämnen och inte minst för att få in foton på alla.

– Det har varit väldigt mycket ibland och lugnare ibland. Ett tag var det så mycket att jag inte öppnade e-posten på en hel vecka, berättar Elisabeth.

Men nu har hon hämtat nya krafter. Allt är i hamn. Hon, Stefan och de andra kan nästan andas ut.

– Det ska bli kul nu, säger Elisabeth glatt.

Stefan Sjöholm är ansvarig för kommunikationer och skyltar. Han har ordnat med busstransport för deltagarna.

Mer läsning

Annons