Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråket om stiftelsen fortsätter

Ett Fas 3-projekt har gett Stiftelsen Hedesundavävarna bättre ekonomi än tidigare.

Men motsättningarna mellan de olika falangerna runt Skaparbyn är lika stora som någonsin.

Annons

Skaparbyn i Hedesunda har varit i ekonomisk kris ända sedan 1999 när stiftelsen tog ett lån på två miljoner kronor som man sedan inte kunnat betala tillbaka.

Enligt årsredovisningen för år 2009 gick verksamheten med 230 000 kronor i förlust.

Årsredovisningen för 2010 är fortfarande inte inlämnad till länsstyrelsen, men kommer enligt uppgift att se bättre ut, framför allt tack vare intäkter från Fas 3.

Redan i maj 2009 ansökte Peter Eller, kassör i Stiftelsen Hedesundavävarna sedan 2006, om att få ta emot personer från Fas 3 i Jobb- och utvecklingsgarantin. Projektet ger stiftelsen en regelbunden inkomst, eftersom arbetsgivaren får 225 kronor per dag i ersättning för varje person man tar emot, medan de som får jobbet har ersättning från Försäkringskassan.

I dag har sju-åtta personer fått Fas 3-jobb i Skaparbyn. Ytterligare sex personer har sin arbetsplats i den lokal som stiftelsen hyr i Rosa huset i Gävle och i en lokal i Gamla stan i Stockholm har stiftelsen ytterligare några deltagare i Fas 3.

Tillsammans ger de stiftelsen en månadsintäkt på uppskattningsvis 80 000 kronor. Även när hyrorna för de nya lokalerna dras av ger det ett överskott.

– Vi badar inte i guld men vi har börjat amortera på lånen, säger Ingrid Westin, ordförande i stiftelsen sedan ett och ett halvt år.

Hon förstår inte vad motsättningarna kring Skaparbyn beror på, säger hon, men hon sluter helhjärtat upp bakom Peter Eller, Eva Forsberg och de övriga som ingår i det hon kallar ”räddningsgruppen”.

– De har ju faktiskt lyckats se till att likviditetskrisen är över nu, säger hon.

Stiftelsen har också fått in en del hyrespengar. Bland annat arrangerade Föreningen Hedesundavävarna två veckokurser i Skaparbyn i somras som föreningen betalade 10 000 kronor per vecka för.

Ingrid Westin oroar sig för att Sten Jansson i Hedesunda utvecklingsgrupp och andra som försökt mobilisera medlemmar till årsmötet ska lyckas.

– Jag vet inte vad det är för krafter som vill motarbeta oss. Som jag förstår det vill de ge makten till de personer som ville sälja Skaparbyn, säger hon.

Men Sten Jansson tar inte åt sig av den kritiken.

– Som jag ser det är det viktiga att vi får in regionalt förankrade personer i styrelsen som kan få igång samarbeten kring natur- och kulturturism som kan ge intäkter. Vävverksamheten ska vara kvar men måste kompletteras.

– Nu har styrelsen på ett smart sätt utnyttjat de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna med Fas 3, men det är en kortsiktig lösning. Det har inte bidragit till att utveckla verksamheten det minsta, säger han.

Mer läsning

Annons