Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand på Alborgen

/
  • – Inget har kommit till skada, jo pannrummet då. Det är en otrolig tur att det inte spridit sig, säger ägaren Patrik Ovelund när han tittar ut över Alborgens utbrända pannrum.
  • Nattens brand startade i det helt täta pelletsrummet. Det är oklart hur, men ägaren Patrik Ovelund misstänker att branden är anlagd.– Det finns inget som kan börja brinna därinne, det måste komma utifrån. Och då får du dra dina egna slutsatser.
  • – Elektrikerna har att göra, plasten har helt smält, säger ägaren Patrik Ovelund om förödelsen i pannrummet på Alborgen.Just nu arbetar elektrikerna för att få igång oljepannan och i förlängningen värmen till äventyrshuset som hållit stängt under dagen till följd av nattens brand.
  • Alborgen.

Natten till tisdagen brann det i källaren på äventyrshuset Alborgen. Brandskadorna begränsades till källaren, men hela huset blev rökskadat och i går vad det stängt.

– Det är otroligt dålig tajming, säger en av ägarna som misstänker att branden var anlagd.

Annons

Klockan var strax före tre när det började brinna i ett pelletsförråd. Räddningstjänsten larmades och släckte elden som bara hann sprida sig från pelletsförrådet till pannrummet i källaren.

När ägaren Patrik Oveland kom dit i går natt möttes han av blåljus och en rök så tjock att det inte gick att få någon överblick. Men snart förstod han att branden var släckt och att eldskadorna var begränsade till källarrummet.
– Inget har kommit till skada, förutom pannrummet då. Det är en otrolig tur att det inte spridit sig. Om inte brandkåren kommit hade hela kåken brunnit ner.

De förhållandevis små eldskadorna till trots var värmeanordningen i huset utslagen i går sedan hettan från elden smält all elektronik i pannrummet. Därtill luktade hela äventyrshuset rök och personalen tvingades hålla stängt för besökare i går, och även i dag, onsdag.
– Det är sportlov och i dag hade det säkert kommit 100–150 personer som betalat 130 kronor. Sen blir det en rejäl självrisk på försäkringen, så det är inget vidare bra.

I går jobbade elektrikerna för fullt för att få igång värmen igen samtidigt som saneringsfläktarna gick på högvarv för att vädra ut byggnaden. I går kväll sa ägaren Patrik Oveland att Alborgen förmodligen kommer att hålla stängt även i dag.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden. Patrik Oveland är tämligen övertygad om den var anlagd, trots att polisen i går uteslöt misstanke om brott.
– Det finns inget som kan börja brinna därinne, det måste komma utifrån. Och då får du dra dina egna slutsatser, säger Patrik Oveland.

Mer läsning

Annons