Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bränder i Hemlingby upprör

/
  • Daniel Eklund med barnen Elias, 10 månader och David , fem år, och Karin Hedkvist med sina barn Emma och Filip, snart fem år gillar att göra utflykter i Hemlingbyskogen.– Det är tråkigt att de förstör ett så fint område, säger Karin Hedkvist.
  • Vid 2,5-kilometersspåret ligger ett av de nedbrunna vindskydden. Igår började arbetet med att städa bort resterna.
  • – Man blir irriterad att de inte bara kan låta saker var, säger Frida Nilsson som tog en tidig löparrunda innan jobbet.
  • GD i gårLeif Bäcker, arbetsledare vid Hemlingby friluftsområde, är van vid skadegörelse, men inte så omfattande som helgens tre bränder.

Helgens skadegörelse vid Hemlingby friluftsområde upprör.

– Vandalerna skyr ingenting. Vi börjar tro att de stora byggnaderna runt själva Hemlingbystugan snart är i fara, säger Leif Bäcker, kommunens arbetsledare vid friluftsområdet.

Annons

En container är beställd och snart ska Leif Bäcker och hans kollegor påbörja arbetet med att röja upp efter helgens tre bränder i vindskydd.

– Jag är ganska luttrad, men det här är inte roligt. Jag känner en viss tröstlöshet. Vi försöker serva Gävleborna och så finns det en liten klick som förstör för sig själv och så många andra, säger han.

Vindskydden med grillplatser i Hemlingby är populära och utnyttjas av såväl förskolor och skolor som privatpersoner. Enligt Leif Bäcker är Hemlingby det enda kommunala friluftsområdet i hela landet som erbjuder gratis ved vid grillplatserna.

– Kanske får vi tänka om och börja sälja vedsäckar istället, funderar han.

Att tre vindskydd brinner ned under en och samma helg är ett slags rekord. Men skadegörelse på friluftsområdet är vanligt och kostar kommunen omkring 100 000 kronor om året.

– Vi använder ofta halva arbetsveckan åt att återställa allt som hänt under helgen. Det kan ha varit inbrottsförsök, krossade fönster och ibland har båda poolerna varit i så dåligt skick efter helgen att vi fått stänga dem... Och det är alltid värst veckorna kring skolavslutningen, säger Leif Bäcker.

Vid lekområdet ”Inte nudda marken” hittar vi Karin Hedkvist med sina barn Emma och Filip, snart fem år.

– Det är tråkigt att de förstör ett så fint område. Vi är här då och då på lediga dagar och gör utflykter, säger Karin Hedkvist.

Hon har sällskap av Daniel Eklund med barnen David, fem år, och Elias, 10 månader. De bor i Hemlingby och besöker friluftsområdet flera gånger i veckan för att motionera eller bara göra en skogsutflykt. Daniel Eklund har sett att det ofta suttit ungdomsgäng vid de nu nedbrunna vindskydden vid slalombacken.

– De har väl för lite att göra, men de här bränderna är inget vidare, säger han.

Frida Nilsson har precis avslutat en fem kilometer lång löprunda innan det är dags att åka till jobbet. Hon tycker att skadegörelsen är tråkig även om hon själv inte brukar använda vindskydden.

– Man blir irriterad att de inte bara kan låta saker vara, säger hon.

Enligt Johan Öholm, kommunens chef för friluftsliv, så kommer de nedbrunna vindskydden att byggas upp på nytt.

– Det får inte bli så att vi inte törs. Men det känns oroväckande med de här bränderna. Jag vill att de som gör det här ska förstå vilka allvarliga konsekvenser som bränderna kan få.

Mer läsning

Annons