Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brännskadad misstänks för mordbrand i Ockelbo

/

Den 59-årige Uppsalabon hittades svårt brännskadad i en bil på riks 80.

Först misstänktes det att någon satt eld på honom.

Nu misstänks han för mordbrand.

Annons

Det var den 17 augusti som 59-åringen själv larmade om sin brännskada. Hur han ens hade sinnesnärvaro att svänga in till vägkanten på riks 80 mellan Valbo och Forsbacka och ringa larmsamtalet är i sig ett mysterium.

Hans brännskador var extremt allvarliga.

Mysteriet tätnade när det upptäcktes att bilen var oskadd på insidan och utsidan. Det lättade inte upp när det visade sig att det inte rapporterats några bränder i närheten.

En jaktstuga brann ner i Högbo, men det var tidigare under dagen när 59-åringen befann sig på sitt jobb i Uppsala.

Däremot upptäcktes en brandskada på ett fritidshus i Ockelbo, där 59-åringens sambo även har ett hus där paret tillbringat mycket tid.

Det är den branden som 59-åringen nu misstänks för.

Polisen öppnade en förundersökning som gällde synnerligen grov misshandel. Arbetshypotesen var att någon skulle ha tänt eld på 59-åringen, då skadorna inte såg ut att vara självförvållade. När mannen larmade om sina skador hade han dessutom lämnat en berättelse som polisen, rent logiskt, ansåg måste vara lögn.

Men det fanns även en annan hypotes – att han fått skadorna när han själv försökt tända eld på något.

Den 23 september skrev GD att det hade genomförts 25 förhör i utredningen men det viktigaste saknades fortfarande – det med 59-åringen själv.

Han hade mer eller mindre hållits nersövd sedan olyckan och flyttats mellan brännskadeavdelningarna på Universitetssjukhuset i Linköping och Uppsala akademiska.

Men i fredags, nästan tre månader efter branden, besöktes 59-åringen av en utredare som delgav honom misstanke om mordbrand.

59-åringen begärde en försvarare och tingsrätten har utsett advokat Tomas Åhlén.

– Innan jag träffat vederbörande har jag inget att säga, säger han till GD.

Mer läsning

Annons