Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brett missnöje med Realia

/
  • Foto: NICK BLACKMON Fläktlös. Inte heller i Kastsjö finns det fläkt i lägenheterna visar Rose-Marie Jansson. En del av pengarna som satsas på upprustning utomhus skulle behövas inne i lägenheterna, tycker hon.

GÄVLEDet är inte bara i Holmsund som hyresgäster är missbelåtna med lägenheternas standard.

Annons
I Kastsjö satsar fastighetsägaren Realia 4,5 miljoner på att rusta upp området, men pengarna går huvudsakligen till den yttre miljön. Några köksfläktar blir det inte.
- En köksfläkt borde vara standard i hyreslägenheterna år 2002, säger Rose-Marie Jansson som bor i Kastsjö sedan sju år. Hennes lägenhet saknar köksfläkt, och hon har fått beskedet att det inte kommer att monteras in någon heller.
- Det är synd att Realia inte satsar mer på att höja standarden i lägenheterna. Jag tror att det skulle bli lättare att hyra ut dem då. För området är ju fint, jag stormtrivs med att bo här, säger hon.

Vanligt önskemål
Att få en köksfläkt är ett vanligt önskemål från hyresgästerna. Men det går inte att utan vidare sätta in fläktar i gamla hus, menar Realias regionchef Göran Andersson:
- Hus från 11940-50-talet är byggda med självdragsventilation. Man kan inte bara sätta in en fläkt, ofta måste man byta hela ventilationssystemet, säger han.
Många hyresgäster vill dessutom hellre ha lägre standard och på så sätt slippa hyreshöjningar, menar han.
- Vi har valt att i en del av våra fastigheter hålla ner boendekostnaden genom att ha lägre standard, och det är många som uppskattar det. När vi gjorde en enkät i Kastsjöområdet visade det sig att många av dem som inte hade frys heller inte ville ha någon, eftersom det skulle höjt hyran, säger han.
Rose-Marie Jansson tycker inte att hennes hyra på 3 600 kronor för en trerummare på cirka 70 kvadratmeter är anmärkningsvärt låg, med tanke på vad hon får för pengarna. Hon har visserligen fått både nya plastmattor och nya tapeter i lägenheten de senaste åren, men det satt långt inne.
- Jag fick verkligen bråka för att få ny plastmatta i hall och sovrum. Och vill jag ha köksfläkt måste jag tydligen köpa den själv, säger hon.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons