Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på kontaktpersoner

GÄVLEFrivilliga kontaktpersoner är ett stort stöd för många psykiskt sjuka gävlebor. Tack vare kontaktkompisen kan de som har svårt att ta sig ut i samhället på egen hand få hjälp att bryta isoleringen.

Annons
Men tyvärr råder det brist på frivilliga personer.
- Det som är svårt att få tag på är manliga kontaktpersoner. Jag vet inte varför - det handlar väl om att komma till skott, säger Camilla Ruth på Gävle Omvårdnad.
Hon arbetar som samordnade för kontaktpersonerna och sköter intervjuerna med både de psykiskt sjuka och de som vill bli kontaktpersoner.
- Efter jag har intervjuat ska jag pussla ihop dem. I dag är det 26 personer som har kontaktperson. De som väntar är 23 stycken.

Kvinnor intresserade
Av de som står i kö är nästan 85 procent män i medelåldern. Men de som anmäler sitt intresse att bli kontaktpersoner är oftast kvinnor i 20-årsåldern.
- I vissa fall kan det fungera men ofta passar de kanske inte ihop. De ska helst ha gemensamma intressen, säger Cecilia Ruth.
Kontaktpersonerna får en mindre ersättning av kommunen varje månad. Dessutom får de extra ersättning för exempelvis biobesök eller kafénotor.
- Vem som helst kan bli kontaktperson som har ett intresse och möjligheten att avvara lite tid.

ANNA HÖGLUND

Mer läsning

Annons