Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister hos fett-avskiljare

Inte ens var tredje blev godkänd när Gästrike Vatten inventerade fettavskiljare i restauranger och storkök.

Annons

Fettavskiljarna ska hindra fett från att rinna ut i avloppsnätet och det är fastighetsägarnas ansvar att se till att de finns på plats.

– Om de inte fungerar kan det bli stopp i ledningarna, luktproblem eller problem med råttor, säger Charlotta Kolmodin Holmberg på Gästrike Vatten.

Hon tycker att resultatet av inventeringen är riktigt dåligt. Av de 264 inventerade fettavskiljarna var 80 procent feldimensionerade, vilket leder till att fettet följer med avloppsvattnet ut i nätet.

– Det enda som är bra är att det inte är riktigt lika dåligt här som i landet i snitt, för där är det ännu sämre, säger hon.

Men läget i Gästrikland kan vara ännu sämre än vad resultatet visar, för det är bara de fettavskiljare där fastighetsägaren har avtal om tömning med Gästrike Återvinnare som har inventerats. Charlotta Kolmodin Holmberg gissar att det finns minst lika många som man inte vet något om.

– Det finns säkert många fettavskiljare som inte sköts alls och många ställen där det inte finns någon fettavskiljare över huvud taget, säger hon.

Mer läsning

Annons