Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i hygienen på Södergrillen

/
  • Arkivbild: LEIF JÄDERBERG Brister. Södergrillen har anmälts för flera misstänkta matförgiftningar. Att någon verkligen blivit matförgiftad efter att ha ätit där har inte fastställts.

GÄVLESödergrillen har flera gånger anmälts för misstänkta matförgiftningar, och inspekterades därför av kommunens miljöinspektörer förra torsdagen.

Annons
Vid besöket upptäcktes så omfattande brister i livsmedelshanteringen att stället nu bland annat förbjudits att hantera kebabstock.
Enligt miljöinspektör Eva Hedblom är det främst nedkylning av livsmedel som misskötts.
-När det gäller kebabstock skär man oftast ner den och kyler ner den i kylen. Man ska ha kommit ner till åtta grader på högst fyra timmar, och det ska framgå av egenkontrollen, säger hon.

Kebabkött i hinkar
Vid inspektionen stod kebabkött för nedkylning i hinkar med lock. Temperaturen i hinkarna mättes till plus 29 grader. Ingen egenkontroll kunde uppvisas.
Dessutom hittades räksallad och gurkmajonnäs som var plus 18 grader varm, och sju kilo grillkorv förvarades i personalutrymmet.
Att någon verkligen blivit matförgiftad efter att ha ätit på Södergrillen är inte fastställt, men sedan februari har flera anmälningar kommit in till miljökontoret.
- Det kan ju finnas en risk för matförgiftning om man ser till temperaturen och att man inte utfört egenkontroll, säger Eva Hedblom.

På stekbord
I fortsättningen får Södergrillen endast servera kebabsplitt som lagas till på stekbord. Dessutom har grillen förbjudits att kyla livsmedel och att hantera kylvaror på det sätt som upptäcktes vid inspektionen.
Enligt Serdar Bardakci som äger Södergrillen har man redan sökt nytt tillstånd för att severa kebab från stock. Under tiden får de splitt från sin leverantör. Personalen ska redan nästa vecka skickas på utbildning i livsmedelshantering.
-Vi kommer att göra vad som krävs för att det här ska bli bra, säger Serdar Bardakci.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons