Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristerna är påtalade

Fredrik Nilsson är skyddsombud hos Polisförbundet med speciellt ansvar för arresterna.

– Det finns brister som är påtalade för arbetsgivaren, säger han.

Annons

När GD skrev om tillbudsrapporterna för arresten i Gävle, med överfallslarm som inte fungerar, kiss som läcker ut i korridoren från otätade dörrlister och ensambemanning, föreslog en läsare att huvudskyddsombudet borde försöka stänga arresten tills problemen åtgärdats.

– Det har inte varit uppe till diskussion. För att arbetsplatsen ska kunna stängas så måste det finnas ett överhängande hot mot liv eller hälsa, enligt sjunde paragrafens sjätte kapitel i arbetsmiljölagen, säger Fredrik Nilsson och ger ett exempel:

– Under förra vapenamnestin så var det ett skyddsombud vid polismyndigheten i Västra Götaland som stängde en reception för att personalen inte var utbildad i vapenhantering.

Tidigare kunde arrestvakter få bära batong och handfängsel om de som ordningsvakter var utbildade i att hantera dessa. Är det något som du tycker ska återinföras?

– Jag är lite kluven i den frågan. I dag finns inga direkta skriftliga direktiv om vad arrestvakternas arbetsuppgifter ska bestå i. När översynen är klar och direktiven fastställda så tycker jag att man får anpassa utrustningen till de arbetsuppgifter som de ska ha.

Mer läsning

Annons