Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brittiska gästarbetare på drift

/
  • Skotten James Smith var hygglig nog att ställa upp på bild. Ingen annan ville synas på foton i GD.
  • James Smith och hans kolleger har bott tre dagar på en asfaltsplätt efter att ha nekats plats på Engeltofta Camping.   – Det är 2011 och man undrar om det är Hitlers tid? säger Luke Hard.
  • Britterna pendlar mellan Uppsala och Gävle för att sätta sten.

Brittiska gästarbetare är fast i ett moment 22 där de inte är välkomna till campingplatser i Gävle. De jobbar snabbt och billigt och lever ett ständigt liv på vift.

Annons

GD har tidigare rapporterat om irländska asfaltsbedragare och opålitliga elverksförsäljare. Arbetarna lockar med låga kostnader och snabbt fixade garageuppfarter till exempel. Ofta beskylls de för att utföra slarviga jobb och inte förstå svenska vägförhållanden.

Några skotska och engelska stensättare som GD träffar på en asfaltsplätt i Skogmur menar att skriverierna är missvisande.

– De flesta sköter sig men några ruttna äpplen ger alla britter skulden, säger skotten Luke Hard som driver LH Stensättare. De har sitt säte i Uppsala men jobbar även mycket i Gävle under sommaren.

På platsen de slagit läger vid skulle Ansan's Trafikskola övningsköra idag. Men det blev svårt av förklarliga skäl. Vid tretiden på eftermiddagen körde polis bort karavanen. Innan dess hade de vägrats hyra campingplats på Engeltofta. De försökte med Furuviks camping där det också blev tvärnej med förklaringen "vi accepterar inte arbetare" enligt Luke Hards utsaga.

Mer läsning

Annons