Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brobyggande julfirande

Alla har inte råd med julmat och julklappar eller att åka till släktingar långt bort. För dem finns organisationen Verdandis "Alternativ Jul" i Andreassalen i Andersbergs centrum.

Annons

Organisationen Verdandi är varken politiskt eller religiöst bunden och har anordnat "Alternativ jul" ända sedan 1964. Man samarbetar med Sodexo, Gävle kommun och Gavlegårdarna för att kunna erbjuda ett komplett julbord, julklappar till barnen, underhållning av en trubadur samt bilskjuts dit och hem igen om det skulle behövas. Allt är alkohol- och drogfritt.

Förra året kom det cirka 350 personer till deras julfirande. I år väntar man sig ännu fler.

– Ja, vi är varnade att det kan bli ännu fler i år. Det är många som har blivit utförsäkrade i Gävle så man har inte pengar att köpa julmat och julklappar längre. Vårt jularrangemang handlar om att bygga broar mellan människor och se till att ensamheten över julen inte blir så ensam. Vid storhelger blir många själva, säger Birgitta Öberg, verksamhetschef på Verdandi.

Redan vid tolvtiden på dagen, när de precis har öppnat och GD är på plats, så börjar det strömma in människor till Andreassalen i Andersbergs centrum. Buffén är fylld med klassisk julmat men också med vegetariska alternativ.

Ulla Nordkvist är en av de som är på plats tidigt till firandet. Hon bor på Söder i Gävle och tog bussen hit för att ta del av julfirandet.

– Jag är änka och kom hit med min dotter. Det är första gången jag är här. Jag tycker det verkar vara lugnt och skönt här än så länge, man slipper stå hemma och slabba med julmaten, säger Ulla.

Birgitta Öberg säger att många som kommer till deras julfirande har dåliga minnen av julen med missbruk och fattigdom. På deras "Alternativ jul" skapar många nya, trevligare minnen av julen. Hon berättar att många som varit här ett år oftast kommer tillbaka.

Brian Andersson bor i Andersberg och är en av dem som valt att komma tillbaka.

– Ja, jag var här förra året också. Det är en bra grej för oss som inte har så bra ekonomi att kunna komma hit på julafton, säger Brian.

En av de yngre på plats i Andreassalen är Abdi Nur. Han är 13 år och har firat jul här flera gånger förut.

– Min mamma jobbar här så jag brukar vara med och hjälpa till. De ser till att folk trivs på julafton, det är många som kommer hit som inte kan svenska som får hjälp, säger Abdi.

Mer läsning

Annons