Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryggan flyter, men inte mer

/
  • Camilla Westman driver Gefle Brygga – en verksamhet som inte flyter på så bra som hon önskat.  Hon vill ha fler besökare som ”tar en kaffe eller ett glas vin” och inte bara äter. Restaurangens bokningssystem via hemsidan menar hon är unikt för stan.
  • Kafé Vinyl hade sin första riktiga öppetdag i måndags. Ägarparet ­Madeleine Hansen och Alexander Holmqvist hyser goda förhoppningar om att Vinyl sticker ut med sin alternativa nisch. ” Vår stil är väldigt vintage med ruffiga lokaler som ändå är stiliga”, säger Alexander.
  • ”En jädra fin stadsdel” tycker Rolf Helsing. Han, Tord Olsson och Bambo bor alla på Gävle Strand.
  • Mats Forsberg och Tommy Aneklev är ensamma gäster på Wayne’s vid tiotiden på tisdagsförmiddagen. ”På sikt kommer Gävle Strand bli en trevlig stadsdel när den byggts klart”, säger Tommy.
  • ”Det kan bli riktigt schysst här ute om det byggs upp lite. Jag fikar faktiskt hellre här än inne i stan”, säger Janet Seger som sitter på Wayne’s uteservering med sonen Charlie och sin kille Jonas Lundström.
  • Caféet med det socialistiskt klingande namnet Enigheten som också drevs av Camilla Westman fick slå igen nyligen.
  • ”En lyxby nära vattnet” kallar ­Ahmet Yilmaz Alderholmen där han har sitt tredje Wayne’s Coffee.

Gefle Brygga skulle bli restaurangen alla Gävle­bor drömt om. Men att driva en flytande sommarservering på Alderholmen är inte så enkelt. Det vet ägaren Camilla Westman.

Annons

Alderholmen är inte precis den självklara mötesplatsen för Gävleborna. Många verkar föredra att hålla sig i centrum för att fika eller äta. Men på kort tid har flera caféer och restauranger öppnat här. Den 6 juni startade Gefle Brygga i regi av städentreprenören Camilla Westman. Sedan dess har det kommit in ett antal klagomål till GD om att maten är dålig och servicen undermålig.

Detta är Camilla Westman medveten om och menar att snacket har antagit oproportionerliga proportioner som är typiskt för Gävle.
– De är så kräsna Gävleborna, man kan se att det kommer sällskap som utstrålar ”nu ska vi minsann testa det här stället som vi hört så mycket illa om”. Men sen när de går härifrån är de faktiskt nöjda och man kan se ett leende på deras läppar. Folk borde komma hit och bilda sig en uppfattning om restaurangen och inte bara lyssna på rykten, säger Camilla Westman.

Hon tror att jantelagen är så stark i Gävle att många till och med gläds om det går dåligt för henne. Sin tillit sätter hon snarare till nyinflyttade på Gävle Strand och turister utan förutfattade meningar.
– De tycker det är skitkul att vi öppnat. Från Gävleborna får man höra massa konstiga rykten, som att ”det varit dammtussar i maten”. Hur fan kan en sån hamna i maten liksom? Okej, det skedde några misstag i början, men nu flyter vi på.

Camilla Westman har investerat fyra miljoner kronor i Gefle Brygga. Vissa regniga dagar under juli har det bara varit tio gäster där, trots att restaurangen har 110 sittplatser. Camilla Westman har haft planer på att flytta utomlands, men projektet med en mobil restaurang i Gävle kunde hon inte släppa.
– Det var en för bra idé för att låta bli att göra. Men det är klart att jag är har ont i magen av att de höga startkostnaderna inte ska täckas av de sista två månadernas intäkter som återstår.

Receptet för att locka fler kunder heter ”events”. Trubadurer och liveband ska locka Gävleborna över till andra sidan järnvägsspåret. När september är till ända kommer det stå klart ifall Bryggan kommer igen nästa år eller går samma öde till mötes som Enighetens Café som hon nyligen fick stänga.

Lite längre ner mot havet precis vid den omtalade Alderholmsbron ligger Wayne’s Coffee som haft öppet i blott elva dagar. Ägaren Ahmet Yilmaz är ”100 procent nöjd” med dagarna som har gått. Han har cirka 60 till 80 gäster om dagen.

Affärsidén är att omge sig med en bra personalstyrka och inte kopiera andra caféer. Han tror sig också kunna ana förklaringen till Bryggans blygsamma framgång denna sommar.
– Vissa har mycket pengar men vet inte hur de ska spendera dem. Kanske borde Camilla ha satsat mer pengar på att anställa duktiga kockar?

Hur ser Gävle Strand ut om fem år?
– Då är det bästa stället i Sverige. Ta bara bort bron här utanför som förstör hela Gävle! Då kan båtar fara in och handeln kommer att öka i stan.

Mer läsning

Annons