Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussar varje halvtimme

Tjänstemännens nej vändes till ett ja. Tekniska nämnden sa på onsdagen ja till fler bussturer till Norrlandet när beställningen av kollektivtrafiken för 2012 klubbades.

Annons

Tekniska nämnden lyckades skrapa ihop 1,3 miljoner kronor till och det räcker för en utökad trafik med linje 95 till Norrlandet. Tjänstemännen på Tekniska kontoret hade tidigare föreslagit att linjetrafiken nästa år skulle bli oförändrad med hänsyn till att resurserna inte fanns.

– Det är kopplat till de nya bostadsområden som finns på Norrlandet och att fler människor flyttar dit. Eftersom vi vill få folk att åka mer buss vill vi nu öka vår ambition för Norrlandet, konstaterar tekniska nämndens ordförande Inger Schörling, MP.

I stället för en ojämn tidtabell med i regel tvåtimmarstrafik ska det nu finnas möjlighet till halvtimmestrafik under pendlingstid och en bussavgång en gång i timmen under övriga tider.

– Vi har också tittat på utsikterna med snabbare sträckor som kör raka vägen till stan i stället för via Strömsbro och Stigslund, säger Jens Leidermark, S, vice ordförande i nämnden.

Enligt Inger Schörling var det ett ekonomiskt tillskott till nämnden som möjliggjorde den utökade turtätheten och någon annan verksamhet blir inte lidande.

Kollektivtrafikbeställningen på totalt 74,4 miljoner blir troligen den sista som Tekniska nämnden gör. Den 1 januari flyttas ansvaret till den nya kollektivtrafikmyndigheten. Ett av frågetecknen är då om försöket med fria resor för ålderspensionärer i Gävle kan fortsätta. De fria resorna har inte gällt för landsortstrafiken, vilket väckt kritik i kommunens ytterområden.

Biltrafiken vid Stortorget har också väckt en del debatt. Vid en dygnslång mätning på Nygatan i början av maj registrerade kommunen 900 fordon förbi Stortorget, varav 250 bussar. Handläggarna på Tekniska kontoret konstaterar att många bilister färdats utan tillstånd på gatan efter ombyggnaden, även om man bland de 650 resterande fordonen i mätningen inte gjort skillnad mellan taxibilar och andra personbilar.

Nu ska vägskyltningen om vad som gäller för trafik från Norra Skeppargatan förstärkas.

Mer läsning

Annons