Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussförbudet vid Stortorget försvinner

Förbudet att köra buss förbi Stortorget försvinner den 9 december då ett nytt bussbolag tar över Nobinas trafik.
"Men vi kan inte leka med resenärerna och byta hållplats igen", säger Lars Björling, X-trafik.

Annons

Två bussföretag kör buss i Gästrikland på uppdrag av X-trafik. Nettbuss Stadsbussarna kör de gula bussarna i Gävle och Nobina de rödvita.

Sedan i torsdags får ingen av dem längre köra på Nygatan förbi Stortorget sedan Arbetsmiljöverket slagit fast att det är ett arbetsmiljöproblem. Chaufförerna är rädda för att köra på fotgängare.

Men när det nya bussbolaget KR Trafik tar över Nobinas trafik den 9 december blir det åter fritt fram för busslinje 26, 41 och 48 att passera Stortorget.

– Det förbud som vi beslutat om är kopplat till just Nobina och Nettbuss Stadsbussarna. Men vi får ta kontakt med KR Trafik nu och höra hur de tänkt, säger Eva-Britt Östblom, jurist på Arbetsmiljöverket.

Enligt X-trafiks affärschef Lars Björling är det dock inte aktuellt att börja trafikera Stortorget igen den 9 december.

– Det kommer inte att ske någon förändring för resenärerna då. Arbetsmiljöproblemen vid Stortorget försvinner ju inte av att bussarna byter färg, säger han.

Ändå tycker han att det är en dålig lösning att bussarna måste ta omvägen förbi Vasaskolan.

– Den hållplatsen ligger längre från Stortorget och saknar väderskydd och upplyst information, säger Lars Björling.

Han hoppas att bussbolagen, X-trafik, kommunen, Arbetsmiljöverket och facket tillsammans ska hitta en lösning som kan godtas av alla.

– Vi har tidigare undersökt och planerat åtgärder som Arbetsmiljöverket inte accepterat. Om det ska bli en förändring nu måste vi ta nya tag, säger han.

Arbetsmiljöverket kan inte säga exakt vad som krävs för att förbättra arbetsmiljön vid Stortorget.

– Vi har ingen vetorätt. Vi måste ta in underlag från arbetsgivarna och skyddsombuden och utifrån det ta ställning, säger distriktschefen Kicki Höök.

Mer läsning

Annons