Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busstomten sprider julglädje

/
  • Tomten kör bussen med säker hand trots att han greppar ratten med lovikkavantar.
  • Linnea Eliasson, 3 år, var litet avvaktande när Tomtefar lämnade ratten vid Rådhuset samtidigt som mamma Malin Ling drog ut vagnen ur Tomtebussen.
  • Den stora majoriteten busspassagerare är trevliga. De som plockas upp av tomtefar Tage Wall med Tomtebussen är det utan undantag.
  • Kai Sörensen var en av de passagerare som bjöds på bussturen när han klev på Tomtebussen i Sätra. Han har åkt med Tomtefar många gånger tidigare. Men då har han alltid haft sin ordinarie föraruniform.

Tomtebussen är den tveklöst mest populära linjen i stadstrafiken just nu. Tomtefar och tomtemor glädjer både unga och gamla.

Annons

Gratis är det att åka och dessutom får passagerarna både pepparkakor och godis. Ofta också en kram och givetvis en önskan om God Jul. Problemet eller poängen är att ingen vet när och var tomtebussen dyker upp.

Så mycket avslöjade Tomtefar själv när GD gratisåkte en tur på linje 2 att han dyker upp med tomtebussen både på tisdag och julafton innan den röda uniformen och luvan läggs undan i väntan på nästa december.

– Jag får ibland frågan varför jag inte tar släden i stället. Svaret blir att det är för dåligt glid.

Tage Wall, så heter busstomten i det civila, tycker att arbetsdagarna i tomtebussen är de allra bästa på hela året.

– Du kan inte tro vilken uppskattning jag och tomtemor får. Det är helt otroligt. Till och med 16-åriga killar kommer och kramar mig och frågar om de får ta en bild. Och så drar de mig i skägget och inser förvånat att det är äkta.

Tage Wall började köra sin stadsbuss som tomte i julruschen för kanske tio år sedan. Passagerarna har alltid uppskattat det, till en början gjorde dock inte ledningen det.

Men nu inser de som bestämmer att Tomtelinjen är god reklam för den lokala busstrafiken. För första året stöttar därför Swebus, X-trafik och Gävle kommun gemensamt verksamheten.

Barnen får dessutom en påse godis, GD:s reporter räknades faktiskt som barn (tackar, tackar) av tomtemor. Tomtefar sa att jag gärna fick nämna att Coop sponsrat påsarna. Härmed är det gjort, strunt samma om någon ser det som reklam. Mottagarna av godis och pepparkakor, reflexer och allt vad tomtemor letar fram ur sina gömmor blir hur som helst jätteglada.

En av dem som klev på Tomtebussen på Sätra, och därmed lurade ordinarie tvåan tio sekunder bakom på såväl passagerare som intäkter, var Kai Sörensen.

Glatt överraskad blev han varse att Tomtebussen till skillnad från ordinarie linje 2 är gratis.

– Tomten har jag åkt med många gånger tidigare. Fast det är första gången jag ser honom i tomtedräkt. I övrigt ser han ut precis som annars, var hans kommentar.

Tomtemor för dagen var Ulla Tröjbom som kör buss till och från sedan 1978. Hon vet väl hur gott passagerarna tar det när förarna bjuder på sig själva.

– Jag har kört med tomteluva i december i många år och till lucia tar jag på mig glitter. En enkel röd luva betyder hur mycket som helst, betygar hon.

En del av en bussförares vardag är att samla ihop skräp som passagerarna slänger omkring sig i bussen. Tomtefar har hur som helst konstaterat att nedskräpningen är bra nära noll i Tomtebussen.

Kan det vara för att tomten kommer på hjul till julen och bjuder på såväl resa som något att stoppa i munnen? Liksom ett hjärtligt God Jul och kanske även en rejäl kram.

Mer läsning

Annons