Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggställning vid skola underkänd

/
  • Om det hade funnits en byggnadsarbetare uppe på ställningen hade han fått kliva ner omedelbart.  Roger Hedblom gillade inte det han såg vid Åbyggeby skola.
  • Det fanns risk för att plankorna längst in mot väggen kunde rasa ner. Det måste åtgärdas innan byggnadsarbetarna får kliva upp på ställningen.

Stopp för jobbet i Åbyggeby när Byggnads inspekterade byggställningar i länet

Annons

– Den här får de inte gå upp på. Ingen får beträda den här innan den är åtgärdad.

Roger Hedblom, ombudsman på Byggnads avdelning i Gästrikland, inspekterade byggställningar i går och hittade en som inte höll måttet vid Åbyggeby skola.

Arbetet på och vid byggställningar är riskfyllda och olyckor, även dödsolyckor, inträffar. I onsdags genomförde Byggnads en utbildning för ett 30-tal skyddsombud och i går var det dags att ge sig ut i verkligheten. Sexton byggen i landskapet fick besök av Byggnads skyddsombud och ombudsmän.

De allra flesta byggställningar som inspekterades i går fick godkänt.

– Jag förväntade mig inte något annat, säger Roger Hedblom.

Men ställningen vid Åbyggeby skola måste åtgärdas direkt. Den slutsatsen drar Roger Hedblom bara någon minut efter att han börjat titta på bygget.

På flera ställen var gångplankorna längst in mot väggen lösa och det fanns tillräckligt med utrymme mellan ställning och vägg för att de ska kunna ramla ner. Olycksrisken var helt enkelt för stor.

Dessutom saknades fotbräder på flera ställen, som ska förhindra att verktyg och material kan ramla ner från ställningen. Märkningen av ställningen, med namn på byggare och besiktningspersonal var inte heller korrekt,

I går upprättade Roger Hedblom en anmälan till Arbetsmiljöverket, ringde upp företaget som byggt ställningen och påpekade att bristerna måste åtgärdas.

I går pågick inget arbete vid skolan, så ingen behövde kliva ner från byggställningen. Ställningsbyggarna lovade via telefon att ordna till bristerna omedelbart.

Gästrikland har klarat sig utan svårare olyckor på byggställningar de senaste åren, enligt Roger Hedblom. Men han är övertygad om att alla inte följer de ganska stränga krav som reglerar hur en byggställning ska konstrueras. En ställningsbyggare måste ha en ordentlig utbildning och om ställningen blir över nio meter hög krävs det särskilt utbildade byggare.

– Vi ser att det är allvarligt. Och vi får inte in alla rapporter om olyckor, säger Roger Hedblom.

Mer läsning

Annons