Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggstart för fler lägenheter till hösten?

/

Lupinen planerar 75 nya ägarlägenheter på Alderholmen, granne med det tolvvåningshus som Skanska ska bygga.

Annons

– Det kan bli byggstart på första etappen efter sommaren, säger Lars Andersson, Fastighetsbolaget Lupinen.

Lupinen vann den markanvisningstävling som kommunen utlyste i höstas för delar av kvarter 10 på Alderholmen. Priset var avgörande. Lupinen bjöd 3 001 kronor per kvadratmeter bruttoarea. Enda medtävlare var Skanska, som bjöd 2 610 kronor.
Att priset var utslagsgivande innebär att det ännu inte finns några skisser som visar vad Lupinen tänker bygga.
Detaljplanen säger att man kan bygga två till fem våningar högt i kvarteret och det blir det som styr.
Husens utformning kommer att likna det lamellhus som Lupinen nu håller på att färdigställa lite längre in på Gävle Strand
– Vi ska nog börja i det sydvästra hörnet ut mot boulevarden. Jag har redan börjat prata med restaurangägare om att ha en restaurang i bottenvåningen, säger Lars Andersson.
Den första etappen kommer att omfatta cirka 25 lägenheter, och troligen blir en del lägenheter tvårummare.
– Det finns en viss efterfrågan på mindre lägenheter. Stora balkonger är också något folk frågar efter, säger fastighetsmäklaren Mikael Fagergren.
Cirka hälften av lägenheterna bör vara sålda innan det blir byggstart, säger Lars Andersson. I bästa fall kan schaktningsarbetet börja i höst, medan nästa etapp som kommer att omfatta den del som ligger ut mot Nyhamn kan komma året efter.
När kvarter 10 är bebyggt siktar Lars Andersson mot att förverkliga sina gamla planer på att bygga bostäder i silon på Hucken, som han köpte för flera år sedan.
– 2005 var jag i Söderköping en hel dag och tittade på hur de byggt om en silo till lägenheter. Nu har man gjort på liknande sätt i Nyköping, Norrtälje och Vadstena också. Men först måste kommunen göra en detaljplan. Man har bara börjat på programarbetet än, säger Lars Andersson.
– Dessutom kanske det inte bara blir bostäder i silon. Det kanske blir hotell också, säger han.
När det blir byggstart för det spektakulära tolvvåningshus som Skanska planerar vid Nyhamn är fortfarande inte klart. Just nu koncentrerar sig Skanska på att få igång bygget av kvarteret Superior intill Gavleån, där man planerar att bygga 39 lägenheter,
– Vi vill säja 16 lägenheter innan vi startar bygget och det fattas bara någon enstaka nu, så jag räknar med byggstart i vår, säger Lars Bergmark på Skanska.
– Går försäljningen bra i Superior kan det bli säljstart av lägenheterna i tolvvåningshuset hösten 2013, säger han.
Att Lupinen, som blir närmaste granne, kanske har sin byggstart tidigare, är ingen nackdel, säger Lars Bergmark:
– Byggprojekten på Gävle Strand ger draghjälp åt varandra. Så har det varit hela tiden, säger han.

Mer läsning

Annons