Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancerepidemi i fokus på Onkologidagarna

/
  • – Det kommer att krävas ökade resurser för att klara de framtida behoven inom cancersjukvården, säger Johan Ahlgren, verksamhetschef vid onkologkliniken.

Allt fler får cancer. Samtidigt ökar möjligheterna att behandla. Cancerepidemin och dess ekonomiska utmaning blir ett hett diskussionsämne vid det onkologmöte som inleddes i Gävle i går.

Annons

Läkare och sjuksköterskor inom cancersjukvården och representanter för läkemedelsindustrin är den här veckan samlade i Gävle för Onkologidagarna.

Det är Svensk onkologisk förenings årliga möte som turnerar runt mellan de städer i landet som har en onkologklinik. Senast Gävle stod som värd var 1997.

– Vi blev tillfrågade om att stå som arrangör i år och det känns hedrande. Det betyder att vi betraktas som en välfungerande klinik, säger Johan Ahlgren, verksamhetschef vid onkologkliniken vid Gävle sjukhus.

Närmare 250 personer från hela landet väntas besöka arrangemanget som bland annat innehåller ett antal medicinska föreläsningar och symposier.

Ett av de ämnen som kommer att tas upp är den ökade förekomsten av cancer och de ständigt förbättrade behandlingsmöjligheterna.

Enligt prognoser kommer antalet personer som lever med cancer att dubbleras fram till 2030. Nya läkemedel tas fram som ofta är väldigt dyra och som landstingen har svårt att finansiera. Att kunna ge alla patienter bästa möjliga vård och behandling blir en utmaning för cancersjukvården.

– Det gäller att få ut mesta möjliga av de pengar som står till buds, säger Johan Ahlgren.

Mer läsning

Annons