Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cell fel plats för 16-åringen

GÄVLEPå onsdagen häktades en 16-årig pojke som misstänkt för att ha knivhuggit en 19-årig man i ryggen i lördags kväll.

Annons
Därmed blir han inlåst i en cell trots att underåriga personer i första hand ska omhändertas av socialtjänsten.
Tingsrätten tvingades till en häktning sedan åklagaren i fallet, Anders S Pettersson, fått besked att socialtjänsten avstod från ett omhändertagande.
- Det är dåligt. Uselt, är Petterssons syn på socialtjänstens agerande.
Åklagaren får medhåll av Anders Lyrberg, ansvarig utredare på ungdomsroteln.
- Det är skitdåligt. Jag har aldrig hört talas om att en 16-åring häktas, säger polismannen om det uteblivna omhändertagandet.
- Socialtjänstjouren närvarade under förhören i söndagskväll. När de inte gjorde någonting då fick åklagaren anhålla honom, säger Anders Lyrberg.

Tidigare omhändertagen
Till bilden hör att att socialtjänsten fram till den sista augusti i år stod för en placering vid ett Hem för vård och boende, HVB, i Märsta sedan 16-åringen dömts av Stockholms tingsrätt för rån.
Två månader senare vill eller kan man inte göra det omhändertagande som behövdes för att undvika häktning.
Anders Lyrberg utvidgar även kritiken mot socialtjänsten, den myndighet ungdomsroteln i så gott som varje utredning har anledning att samarbeta med.
- Han stod ju under socialtjänstens vingar. Tyvärr är det här inte en nyhet för oss. Till exempel ska socialtjänsten närvara vid i princip varje förhör med underåriga misstänkta. Det prioriterar de bort - på grund av personalbrist, säger kriminalinspektören.

Kräver starka skäl
Domaren Karl-Axel Bladh föreföll ovillig att låta häkta den misstänkte 16-åringen. Han ställde flera direkta frågor till honom och lät även modern göra ett uttalande till rätten.
- För att häkta en 16-årig person krävs det synnerliga skäl. Därmed är lagstiftarens intention att om underåriga måste tas om hand ska det ske på annat sätt än genom häktning, säger Karl-Axel Bladh.
Domaren påpekar det självklara, att när socialtjänsten inte gjort ett omhändertagande, blir häktning nödvändigh.
I övrigt visade häktningsförhandlingen att polisutredningen knappast kommer att kunna ge exakta besked vad som föregick det knivhugg som punkterade en 19-årig mans ena lunga. Ett hugg som det preliminära rättsintyget från läkarna "inte utesluter" kunde orsakat ett livshotande tillstånd.
I klartext att 19-åringen kunde ha dött.
Tydligt är att den för grov misshandel häktade 16-åringen, en frisläppt men fortfarande misstänkt 15-årig kamrat, samt 19-åringen och dennes bror varit närvarande på Norra Kungsgatan när tumult mellan de två grupperna utbröt.

Gammalt groll
Lika tydligt var att det bakom misshandeln låg ett gammalt bråk mellan minst två men antagligen flera av de inblandade.
16-åringen medgav att han hållit i en jaktkniv som han höll framför sig i självförsvar, men förnekade att han huggit 19-åringen i ryggen.
Åtal ska vara väckt den 13 november. Problem väntar sedan för åklagaren när han under rättegången ska bevisa 16-åringens skuld till grov misshandel, när hittills inget vittne säger sig ha sett hugget utdelas. Inget vapen, vare sig den jaktkniv eller den yxa som varit framme under tumultet, har hittats.
Hälsoläget för den knivhuggne 19-åringen uppges vara stabilt.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons