Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centralplan – inget för synskadade

/
  • Så funkar en vit käpp. Politikerna Per-Åke Fredriksson, FP, och Marita Engström, V, får en snabblektion innan de ger sig ut i trafiken med ögonbindel.

Hur medvetna är politiker om synskadades villkor i trafiken?

En vänsterpartist och en folkpartist antog utmaningen att med ögonbindel och vit käpp gå över gatan vid Centralen – Gävles värsta korsning.

Annons

Under de senaste tolv åren har antalet övergångsställen blivit färre. På vissa håll har i stället så kallade gångfartsområden dykt upp, alltså områden där bilister, cyklister och fotgängare ska samsas på lika villkor.

Idén bygger på ögonkontakt mellan trafikanterna – en omöjlighet för synskadade.

– Det är en riktigt otäck och farlig lösning, säger Lars Engberg, ordförande för Synskadades Riksförbunds lokalförening i Gävle.

Övergången på Nygatan vid Stortorget och korsningen Stora Esplanadgatan–Drottninggatan vid Centralplan hör till Gävles värstingar, menar han. Ingen trottoarkant att orientera sig efter, inga vita streck, inga trafikljus.

Dessutom kommer för det mesta ljud från alla håll vilket gör det svårt att lyssna sig till om en bil stannar för att släppa fram honom.

– Jag går hellre en omväg och passerar vid övergångsställen med trafikljus, det är det absolut säkraste, säger Lars Engberg.

Två politiker antog utmaningen att sätta sig in i en synskadads situation. Oppositionsrådet Per-Åke Fredriksson, FP, var först att dra på sig ögonbindeln och greppa Lars Engbergs vita käpp mitt under rusningstrafiken på fredagseftermiddagen.

Därefter var det vänsterpartisten och kommunalrådet Marita Engströms tur.

Och hon blev dubbelt funktionsnedsatt eftersom hon hade ena foten i gips sedan tidigare.

– En osäker känsla. Det blir så uppenbart att synen är det huvudsakliga sinnet man använder för att skapa trygghet, säger hon.

– Det kändes lite som en chansning. Det här är en dålig lösning, det blev inte bra när Centralplan byggdes, säger Per-Åke Fredriksson.

Hur ska synskadades intressen tillvaratas i nya centrumplanen?

– Det går att göra mer för gåendes villkor. Det är för lätt för bilisterna att komma för fort och göra fotgängarna osäkra. Gånglederna ska vara tillgängliga för alla, säger Per-Åke Fredriksson.

– Ja, och många av de synskadades synpunkter kan leda till åtgärder som gynnar andra grupper också, säger Marita Engström.

– En osäker känsla, säger Marita Engström, kommunalråd, V, som genomförde testet med gipsad fot.

Södra Kungsgatan där cyklisterna susar fram vid gångbanan är också knepig för synskadade.

– Där har jag gått in i många skyltar och uteserveringar. Men hellre det än att krocka med en cyklist, säger Lars Engberg som är ordförande i Synskadades Riksförbunds lokalförening i Gävle.

Mer läsning

Annons