Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrumplan växte fram i lera och sand

/
  • Planarkitekten Viveka Sohlén redogjorde för planerna för Slottstorget. Om biltrafiken stängs av framför biblioteket kan här  skapas ett nytt kulturtorg.
  • Gavleån ska i framtiden bli både mer tillgänglig och attraktiv. Tanken är att höja både vattennivån och vattenkvaliteten så att den badsugne ska kunna ta sig ett dopp mitt i stan från exempelvis bryggor, roddartrappor och stegar.
  • Gävlebor kunde framföra sina åsikter med hjälp av lera och sand. I ett tält vid Slottstorget var det fritt fram att skapa en egen centrumplan.
  • Denise Fahlander tog chansen att få veta mer om centrumplanen. – Ju mer gång- och cykelvägar och grönområden, desto bättre, säger hon.

På onsdagen arrangerade Gävle kommun en dialogpromenad för att förklara tankarna i den nya centrumplanen. Cirka 30 personer tog chansen att få veta mer om planerna för Slottstorget, Gavleån och Rådhustorget.

Annons

Planarkitekten Viveka Sohlén och trafikplaneraren Madelene Håkansson inledde med en kort redogörelse för planerna kring Slottstorget. Tanken är att stänga av Rådmansgatan för biltrafik framför stadsbiblioteket och på så vis kunna skapa ett slags kulturtorg som binder ihop handelsområdet längs Södra Kungsgatan med centrala stan.

Där ska människor kunna mötas och ta del av olika former av kultur, exempelvis poesikvällar, dansuppvisningar eller teater.

– Centrumplanen syftar till att öka stadslivet, summerade Madelene Håkansson.

Åhörarna kom både med konkreta förslag och ställde en hel del frågor:

Vem tror ni kommer att utnyttja Slottstorget? Hur ska ni göra för att behålla utsikten mot Rådhuset? Kan ni inte bygga en vinterträdgård?

Hur ska det här kunna bli en lugn plats med tanke på trafiken?

– Det är inte helt enkelt att säga om förslagen i centrumplanen är bra eller dåliga. Men jag tycker det är bra att vi får tycka till, sa Denise Fahlander som deltog i dialogpromenaden.

Hon är engagerad i Omställning Gästrikland som arbetar för att skapa ett hållbart samhälle. Därför ville hon bland annat veta mer om hur kommunens tankarna går kring framtidens biltrafik.

– Ju mer gång- och cykelvägar och grönområden, desto bättre. Plus att det är viktigt att människor kan mötas, säger hon.

Vandringen fortsatte sedan vidare mot Gavleån som i framtiden ska bli både mer tillgänglig och attraktiv. Tanken är att höja både vattennivån och vattenkvaliteten så att den badsugne ska kunna ta sig ett dopp mitt i stan från exempelvis bryggor, roddartrappor och stegar. Kvällen avslutades med ett stopp vid Rådhustorget.

Mer läsning

Annons