Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefen: "En ofantligt stor summa"

"Det är en ofantligt stor summa och ger ännu mer spets till frågan: Hur kunde det hända"? Det säger Annika Larsson Maspers, chef på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Annons

Att summan i den stora förskingringsutredningen inom Gävle kommun nu är uppe i 16,7 miljoner kronor kommer som en nyhet för den nytillträdda förvaltningschefen när GD ringer upp. 

– Jag har haft en beredskap på att det ska röra sig om ett stort belopp. Jag har ju följt rapporteringen i riksmedia tidigare och sett att summorna har växt i artiklarna, säger hon.

16,7 miljoner kronor motsvarar ungefär 10 procent av de pengar som den berörda enheten haft att röra sig med under de knappt fyra år som förskingringen ska ha pågått.
Hur kunde det hända?, är frågan som alla ställer sig.

– Det kan inte jag svara på efter tre dagar på tjänsten. Men alla svar ligger i ledning och styrning, det är där som jag och internutredarna måste titta, säger Annika Larsson Maspers.

Internutredningen, som beställts av kommundirektör Göran Arnell, pågår för fullt och beräknas vara klar någon gång i slutet av denna månad.

– Det finns alltid en sårbarhet i alla system man bygger upp men ledning och styrning innebär att man ska minimera de riskerna, säger Annika Larsson Maspers.

Mer läsning

Annons