Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefsåklagare skyndar på polis

GÄVLEChefsåklagaren Birgitta Nygren har skickat ett brev till länspolismästare Ulf Möller för att påpeka att brottsutredningar har blivit liggande för länge hos polisen.

Annons
I början på brevet skriver hon att en ny bestämmelse började gälla den 1 januari i år. Den innebär att det inte får ta mer än tre månader mellan polisanmälan och beslut i åtalsfrågan om:
brottsoffret är yngre än 18 år
det misstänkta brottet riktats mot offrets "liv, hälsa, frihet eller frid"
det misstänkta brottet kan ge mer än sex månaders fängelse.
I brevet namnger Birgitta Nygren tre ärenden som blivit liggande för länge, där det äldsta ärendet har legat hos polisen i drygt sex månader. Men till GD säger hon att det kan handla om fler ärenden.

Läget ansträngt
På kort tid har polis och åklagare fått gemensam JO-kritik för långsam handläggning i två brottsutredningar som rörde ungdomar.
Men enligt Birgitta Nygren är det inte därför hon skrivit till Ulf Möller för att skynda på handläggningen.
Enligt länspolismästare Ulf Möller beror förseningen dels på att den nya bestämmelsen inte har uppmärksammats tillräckligt mycket, dels på att personalläget är ansträngt.
- Sedan 1992 har vi blivit 120 färre poliser i länet, säger Ulf Möller, som även berättar att han talat med en av förundersökningsledarna om de försenade ärendena:
- Han säger att de har det under kontroll nu.
Ulf Möller är kritisk till den nya bestämmelsen om att bland annat ungdomsärenden ska handläggas skyndsamt.
- Det borde bedömas från fall till fall, säger han. Alla sådana här tidsfrister ger mindre tid för att faktiskt jobba ute med ungdomar som är i riskzonen.
MARIAM NARAGHI
mariam.naraghi@gd.se
026-159633

Mer läsning

Annons