Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefsrekrytering väcker missnöje på länsstyrelsen

Rekryteringen av en avdelningschef på länsstyrelsen avbröts och tjänsten tillsattes internt. Det har retat upp både personal och de fackliga organisationerna.

– Det är illa skött, säger Ann-Charlotte Nyman, facklig företrädare för SACO.

Annons

67 personer, de flesta utifrån, var intresserade av tjänsten när den utlystes i höstas. Flera av dem hörde av sig till Ann-Charlotte Nyman för att försäkra sig om att det inte handlade om en tjänst som var ”vikt” för en intern sökande.

De fick svaret att så absolut inte var fallet. Men rekryteringen avbröts i alla fall och en intern sökande fick jobbet. Facken på länsstyrelsen protesterade när saken togs upp i en förhandling.

– Vi hade väl hoppats att vi skulle få gehör för våra synpunkter, säger Ann-Charlotte Nyman.

Hon betonar att kritiken inte gäller den person som fick tjänsten.

– Jag tycker att vi ska följa de lagar som gäller. Personligen tycker jag att det här strider mot regeringsformen, men ledningen har väl en annan uppfattning.

Tillsättningen av statliga tjänster följer ett särskilt regelverk, men rekryteringen den här gången bröt inte mot dem, anser länsledningen. Kontakter med Arbetsgivarverket har bekräftat den inställningen, enligt personalchefen Folke Flomyhr.

I stället för att fortsätta rekryteringen fick en intern avdelningschef jobbet, och den personens chefsjobb ska nu utlysas i stället.

– Ledningen gjorde en rockad, säger Folke Flomyhr.

– Men visst är det olyckligt. Det här borde vi ha gjort i ett tidigare skede, men man såg inte den här möjligheten. Man kanske hade för bråttom.

Men missnöjet bland de anställda på länsstyrelsen gäller inte bara den enskilda rekryteringen. Anställda som GD varit i kontakt med vittnar om en mer omfattande kritik mot tjänstetillsättningar och en djup förtroendeklyfta mellan ledning och anställda.

Många tjänster tillsätts genom att ledningen handplockar personal i huset.

– Det är ingen enskild företeelse. Det är ett strukturproblem, säger en anställd som vill vara anonym.

Folke Flomyhr känner till att den kritiken finns i huset, men han håller inte med.

– Vi är tvingade att informera om lediga tjänster, men vi är inte tvingade att annonsera och rekrytera externt.

Ann-Charlotte Nyman är också medveten om att det finns ett allmänt missnöje med rekryteringspolitiken inom länsstyrelsen.

– Det håller jag inte med om. Men just den här gången var det illa skött.

Mer läsning

Annons