Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockbyxan en livförsäkring

/
  • Foto: GUN WIGH Räddar liv. Med hjälp av en chockbyxa kan man stoppa svåra blödningar vid förlossningar. Kvinnan slipper få livmodern bortopererad , enligt överläkare Bengt Andrae, länssjukhusets kvinnoklinik i Gävle.

GÄVLEFörlossningar kan ibland leda till svåra, livshotande blödningar.I värsta fall måste livmodern opereras bort akut, ett allvarligt ingrepp i en ung kvinnas liv.Vid förlossningen på länssjukhuset i Gävle är man ensam i landet om en metod för att undvika sådana här krissituationer.

Annons
Med hjälp av en så kallad chockbyxa stoppar man blodflödet och får sedan tid att i lugn och ro förbereda en tätning av de blödande kärlen.
Metoden både räddar liv och ger möjlighet för nya liv att bli till.
- Flera av de kvinnor som vi använt metoden på har sedan fött fler barn, berättar Bengt Andrae, överläkare vid länssjukhusets kvinnoklinik.
Han kommer under den pågående läkarstämman i Göteborg att hålla föredrag kring metoden som används i Gävle sedan ett tiotal år tillbaka.
Chockbyxan är i sig inget nytt hjälpmedel inom sjukvården.

Togs fram under krig

Den utvecklades i militära sammanhang redan under Koreakriget på 1950-talet och har senare ingått i standardutrustningen i ambulanser. Det speciella i länssjukhusets fall är att byxan används vid förlossningar.
Chockbyxan liknar en stor blodtrycksmanschett och fungerar som ett tryckförband. Den stoppar all blödning nedanför njurarna och fördelar upp blodet till den övre delen av kroppen. Patientens allmäntillstånd förbättras därmed snabbt.
Kvinnor kan drabbas av stora blödningar i samband med förlossningar.
Oftast klarar man upp situationen utan större svårigheter. Men ibland kan det gå så långt att blodkoagulationen sätts ur spel och då blir läget snabbt kritiskt.

Operation alternativ
Ett sätt att förhindra att kvinnan förblöder är att akut operera bort hennes livmoder. Men det är ett mycket drastiskt ingrepp, särskilt för en ung kvinna som tänkt skaffa fler barn.
En annan möjlighet är kärlröntgenbehandling, så kallad angiografisk embolisering. Det är en metod som innebär att man går in med en tunn kateter i blodbanan och lagar det skadade blodkärlet. Det görs i lokalbedövning på röntgenavdelningen och går på några minuter.
Problemet är att kvinnan ofta är så utblödd att hon inte är i skick att klara behandlingen. Det tar också tid att ställa i ordning behandlingssalen och få fram en röntgenläkare som kan utföra ingreppet.
Med hjälp av chockbyxan kan man i dessa lägen skapa den tidsfrist som behövs. Byxan stoppar blödningen och får sedan sitta på i några timmar. Under den tiden kan man ersätta blodförlusten och rätta till koagulationsrubbningen.
När chockbyxan tas av visar det sig ganska ofta att blödningen upphört av sig själv. Då behöver man givetvis inte gå vidare med kärlröntgenbehandlingen.

Bryter paniken
- Den stora vinsten med chockbyxan är att man kan bryta paniken i förlossningssalen och förhindra onödigt drastiska operationer på unga kvinnor, säger Bengt Andrae.
Sedan chockbyxan började användas på förlossningsavdelningen har ingen kvinna behövt få sin livmoder akut bortopererad. Tidigare hände det flera gånger per år, enligt Bengt Andrae.

Björn Hanerus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons