Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Claes hjälper storfamilj i nöd

/
  • I morgon bär det av till Filippinerna för Claes Norrå och hans fru Inga. Där ska de lämna över en insamling till den branddrabbade familjen och inspektera ett nytt barnbarn. Och så träffa det större barnbarnet förstås; Roffe, ett år.
  • Sonens grannar i Filippinerna drabbades hårt då deras hus brann ner till grunden under julhelgen. I dag bor niobarnsfamiljen i ett litet skjul.

I morgon beger sig Claes Norrå och hans fru Inga till Filippinerna. Dels för att träffa ett nytt barnbarn, men också för att överlämna en insamling och hjälpa en niobarnsfamilj som förlorade allt i en brand under julhelgen.

Annons

– Vi har lyckats samla in vad som motsvarar tre månads- löner åt dem. Minimilönen där är ungefär 2 000 kronor. Det är långt mer än jag hade hoppats på, säger Claes.

Hans yngste son Dennis bor sedan ett antal år halvårsvis i Filippinerna där han bildade familj. Grannarna var den familj som drabbades av den svåra eldsvådan för en månad sedan.

– Jag har ju träffat dem flera gånger. Vi har varit där två gånger tidigare. Det är hemskt det som drabbat dem; deras hus brann ner till grunden. De var fattiga från början. I dag är de i princip hemlösa och bor bara i ett litet skjul. Bra, fina människor är det.

Claes har vana av att hjälpa nödställda. Han är pensionerad lastbilschaufför. 1994 körde han sin första hjälpsändning av 60 till Lettland.

– Det var en slump att jag började. Kyrkoherden i Valbo, Anders Lindgren, var hem till oss och konstaterade att jag hade en väldigt stor lastbil som man skulle kunna köra hjälpsändningar i. ”När åker vi?”, frågade jag. De där resorna gav mig så mycket i själen och i hjärtat. Näst efter familjen och upplevelsen när vår äldste son Patrik fick nytt hjärta så har hjälp- resorna betytt mest för mig.

Han säger att han ofta har svårt att hålla med när han hör människor klaga över hur vi har det i Sverige.

– Visst finns det självklart de som far illa här också, men jag tycker ändå att de som kan borde resa och se världen för att förstå hur bra vi har det. Man blir lätt lite insnöad om man aldrig rör sig några längre sträckor från hemmet.

I morgon bär det alltså av mot Olongapo i Subic-området nordost om Manilla.

– Vi ser väldigt mycket fram emot att träffa barnbarnen också. Den äldsta, Rolf – eller Roffe – är drygt ett år och Tomas föddes på luciadagen förra året.

Mer läsning

Annons