Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clownbesök tack vare kakor

/
  • Anne-Marie Möller, alias Pajette har sett många sjuka barn våga leka igen efter att hon först fått dem att skratta ihop med henne.
  • Anne-Marie Möller, alias Pajette har sett många sjuka barn våga leka igen efter att hon först fått dem att skratta ihop med henne.
  • Isabelle Berg får agera livvakt åt Pajette när attackerna med ballongsvärdet blir för svåra.
  • Kajsa Larsson och Isabelle Berg har sålt kakor för att clownen Pajette ska komma och leka på barnkliniken. De vet av egen erfarenhet att det inte är så roligt för barn på sjukhus.
  • Hampus Olofsson kommer att ha glada minnen med sig hem från sitt besök på barnkliniken.
  • Hampus Olofsson, 5 år, upptäcker till sin förtjusning att ballongsvärdet han fått av clownen Pajette går att kittlas med. Han är på barnkliniken eftersom mamma Marie-Louise Rodin-Olofsson skulle dit med lillebror Anton.
  • Såpbubblor och en ballong gör livet lite roligare tycker clownen Pajette, Måns och Marina Forsberg.
  • Hampus Olofsson, 5 år, upptäcker att han både kan kittlas och panga såpbubblor med svärdet han fått av clownen Pajette.
  • Såpbubblor kan man göra mycket kul med visar Pajette för Anton Olofsson, Marie-Louise Rodin-Olofsson och Hampus Olofsson.
  • Hampus Olofsson fäktar hål på Pajettes såpbubblor medan mamma Marie-Louise Rodin-Olofsson och lillebror Anton Olofsson tittar på.

Femåriga Hampus Olofsson rusar skrattande genom korridoren med ballongsvärdet i högsta hugg. Mötet med clownen Pajette blir ett glatt minne att ta med hem från sjukhuset.

Annons

Det är Isabelle Berg och Kajsa Larsson som sett till att Pajette, alias Anne-Marie Möller, kunnat komma till Gävle sjukhus barnklinik från Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. Själva har de inte lika positiva minnen från att ha varit med sjuka familjemedlemmar som barn.

– Jag tycker fortfarande att det är obehagligt att vara på sjukhus, säger Kajsa Larsson.

Som projektarbete i trean på Polhems omvårdnadsprogram har de därför bakat och sålt kakor på torget för att få pengar till ett besök av Pajette. De vill få barnen att förknippa vård också med glädje.

– Att det inte är så farligt, att man faktiskt läker, säger Isabelle Berg.

Med ballonger, trolleri och såpbubblor får Pajette snabbt kontakt med barnen hon möter i korridoren. Måns Forsbergs ballongsvärd går sönder med ett pang, men han tröstas snart av en blå ballongtax. Han är här med mamma Marina för provtagning.

– Det är bra med aktiviteter så att det blir en bra upplevelse när man är på sjukhus, tycker Marina Forsberg.

Anne-Marie Möller har varit sjukhusclown i snart femton år.

– Det är otroligt meningsfullt. Det betyder mycket för familjer som ligger inne länge, säger hon.

Hela familjen påverkas, som Isabelle Berg och Kajsa Larsson vet, om ett barn är sjukt. Clownbesöket blir något roligt att prata om. Anne-Marie Möller har också sett många barn våga sig ut i korridoren och leka efter att de har skrattat ihop en stund och sjukdomen kommit lite i bakgrunden.

Hampus Olofsson har följt med sju månader gamla lillebror Anton och mamma Marie-Louise Rodin-Olofsson på en undersökning. Efter att först ha kikat på Pajette, gömd bakom mammas ben, jagar han henne snart i korridoren för att kittla henne med ballongsvärdet han fått.

Anton Olofsson får en boxbollsballong.

– Lova att han inte får en stor, säger Hampus Olofsson till Pajette.

Han tror inte att lillebror klarar det.

Mer läsning

Annons