Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Containerterminalen – politisk stridsfråga

/

Frågan om ett riskkapitalbolag ska få köpa Gävle kommuns andelar i containerterminalen har blivit en politisk stridsfråga.

Ärendet återremitterades när det var uppe i kommunfullmäktige i går.

– Vi behöver bättre beslutsunderlag, sa kommunalrådet Carina Blank, S.

Annons

Under debatten konstaterade Moderaternas oppositionsråd Inger KällgrenSawela att den ideologiska kompassen snurrar.

– Vänsterpartiet vill sälja till privata och jag kan höra från moderat håll att vi inte ska sälja, sa hon.

Själv lutar hon åt att sälja.

– Kommunen har inte de ekonomiska muskler som krävs för att utveckla containerterminalen på egen hand, sa hon – en bild som delades av Carina Blank.

Kommunen äger sedan tidigare 20 procent i Gävle Containerterminal AB, genom det kommunala bolaget Gävle Stadshus AB.

Enligt ett upprättat aktieägaravtal har kommunen förköpsrätt om de andra aktieägarna vill sälja bolaget till tredje part.

Ett sådant erbjudande om att köpa samtliga aktier i bolaget kom den 17 oktober till kommunen. Veckan därpå beslutade kommunstyrelsen att inte nyttja förköpsrätten.

En av ledamöterna reserverade sig mot beslutet, Hans Wahlström, S, som även är ordförande i kommunala Gävle Hamn. Han stod i går fast vid sitt ställningstagande och ifrågasatte att köparen hålls hemlig.

– Om vi inte kan få reda på vem köparen är så finns alternativet att kommunen tar över samtliga aktier i bolaget. Det är det minst dåliga alternativet som jag ser det, sa han.

Även arbetstagarna i stuveribolaget har ifrågasatt bristen på information. Som GD avslöjat kan det nybildade svenska riskkapitalbolaget Noor Capital vara den hemliga köparen.

Redan i det första debattinlägget i går föreslog Carina Blank en återremiss av ärendet.

– Det finns en fråga som jag instämmer i att den borde belysas, och det är de ekonomiska konsekvenserna, sa hon.

Alla partier stödde förslaget om återremiss. Men debatten kom ändå att bli lång.

Redan den 12 december ska ärendet upp till beslut igen. Om kommunfullmäktige då beslutar att inte nyttja förköpsrätten får Gävle Stadshus AB rätt att sälja kommunens andel till den tredje, hemliga parten.

Flera oppositionspolitiker uttryckte i går sitt stöd för Hans Wahlström.

– Det finns skräckscenarion om att köparen inte vill bygga ut verksamheten i Gävle, utan har en annan agenda som vi inte känner till, sa Björn Franson, M.

– För att utveckla hamnen måste vi veta vilka våra samarbetspartners är. Därför blir jag orolig när vi inte kommer att få besked i december heller, sa Kenth Lövgren, FP.

Om vi inte kan få reda på vem köparen är så finns alternativet att kommunen tar över samtliga aktier i bolaget. Det är det minst dåliga alternativet som jag ser det.

Hans Wahlström, S

Mer läsning

Annons