Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CSN satsar på att hjälpa unga låntagare

/
  • CSN satsar på att hjälpa unga personer som har problem att betala tillbaka sina skulder till myndigheten. En viktig insats tycker Ann-Britt Örtelind som arbetar på CSN.

Just nu är 90 000 personer registrerade hos Kronofogden på grund av att de inte betalat sina skulder till CSN. Myndigheten kampanjar nu för att nå de allra yngsta.

– Vi tror att vi gör mest nytta där, säger Ann-Britt Örtelind på CSN.

Annons

Sedan 2005 har CSN gjort en rad kampanjer för att nå ut till dem som har obetalda skulder och riskerar att hamna hos Kronofogden.

I december förra året riktade man in sig på 4 000 gymnasister mellan 18 och 20 år.

– Vissa som får en räkning på 1 500 kronor tänker: ”Eftersom jag inte har de pengarna lägger jag undan räkningen och låtsas inte om att den finns”. Många tänker inte på att det går att ringa upp CSN och få en plan.

Kampanjen ska fortsätta året ut. Ännu saknas utvärdering och en eventuell förlängning beror på utfallet, menar Ann-Britt Örtelind.

– Det är viktigt att så tidigt som möjligt fånga upp personer på väg in i studielivet. Man ska inte börja sitt vuxna liv med skulder hos Kronofogden.

Den genomsnittliga skulden bland studielåntagarna i Gävleborg ligger på drygt 110 000 kronor, tredje lägst i landet, och är knappt 20 000 kronor lägre än riksgenomsnittet. Den tänkbara förklaringen enligt Susann Hallgren, som är utredare på CSN, är att utbildningsnivån i Gävleborg är lägre och att det finns fler arbeten för högutbildade i storstäderna.

Bland gästrikekommunerna hade drygt 1 600 låntagare, alltså var nionde, krav från Kronofogden 2012. Allra värst var det i Hofors där mer än var sjunde person, 15 procent, hade krav förra året.

I landet som helhet var det bara var 14:e person som hamnade hos Kronofogden.

CSN ser ett samband mellan utbildningsnivån och förmågan att betala tillbaka skulderna i tid, inte bara i Gävle med omnejd, utan i hela landet.

Mer läsning

Annons