Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyanid i vattnet på Sandvik

De anställda på Sandvik uppmanades på måndagen att inte dricka vattnet inne på området eftersom det hade förhöjda halter av cyanid. Halterna var mer än 20 gånger högre än gränsvärdet. Men det uppges inte finnas någon risk för akut förgiftning.

Annons

Det var strax efter klockan halv fem på måndagseftermiddagen som Sandvik fick ett provsvar från Sandvikens kommun som visade på kraftigt förhöjda halter av cyanid i dricksvattnet vid en provstation inne på Sandviks område. Provet togs den 27 januari och visade på en cyanidhalt på 1300-1500 mikrogram cyanid per liter. Det är högt över gränsvärdet för cyanid. Vid halter över 50 mikrogram per liter anses vattnet vara otjänligt. Trots detta vill företaget lugna de anställda som druckit av vattnet på området under de senaste veckorna.

Vi har varit i kontakt med giftinformationscentralen och de säger att det inte finns någon akut förgiftningsrisk vid dessa halter, säger Lena Berg, kommunikationsansvarig på Sandvik Materials Technology.

Hon betonar att man ännu inte vet säkert om provet var en engångsföreteelse eller om halterna av cyanid fortfarande är höga. Idag ska nya prover tas och skickas på analys.

Efter att provsvaret blev känt på måndagseftermiddagen stoppades alla anställda som skulle in på området och fick information om att inte dricka vattnet. Information gick även ut via Sandviks intranät. Inne på området skapades stationer där de anställda kunde få dricksvatten som levererades på tank från Sandvikens kommun. Förbudet mot att dricka kranvattnet gällde hela Sandviks område inklusive Sandvik Coromant på Mossvägen och Göranssonska skolan. Vad som kan ha orsakat de förhöjda halterna av cyanid var sent på måndagskvällen okänt.

Mer läsning

Annons