Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykeln tillbaka – efter 15 år

/
  • Efter 15 år har Agneta Wallén äntligen fått tillbaka sin cykel.– jag är glad att den är tillbaka. Jag har så långa ben, därför gillar jag herrcyklar, säger hon nöjt.

För 15 år sedan blev Agneta Walléns svarta mountainbike stulen utanför hennes jobb. I onsdags hittades den i ett dike nära Söderhamn.

Annons

Agneta Wallén minns cykelstölden tydligt. Hon var 19 år och skulle cykla hem från sitt jobb som personlig assistent på Vinddraget.

När hon slutade för dagen och gjorde sig redo för att hoja hem var hennes svarta mountainbike inte kvar.

– För mig var ju det en ganska stor grej. Jag jobbade på två jobb som jag brukade cykla emellan och hade inte jättemycket pengar att köpa en ny cykel för, säger hon.

Hennes man fick åka och hämta henne den kvällen. Efter ett tag köpte Agneta motvilligt en ny cykel och anmälde stölden till polisen. I ungefär ett år trodde hon att cykeln kanske skulle hittas, men gav sedan upp och glömde så småningom hela incidenten.

Tills onsdagen den 17 augusti 2011, 15 år senare, då polisen plötsligt ringer upp och säger att de har hittat Agnetas cykel.

Välbehållen. I ett dike. Utanför Söderhamn. Agneta trodde inte sina öron.

– Jag skrattade så mycket att polisen till slut också började skratta. Jag var helt säker på att det var ett spratt från min man. Inte förrän jag själv ringde upp Länskommunikationscentralen och fick tag på polisen via dem så trodde jag på att cykeln var hittad.

Agneta har hunnit flytta hemifrån och fått två barn ihop med sin man under de 15 år som har gått. När hon fick återse sin kära cykel blev hon nostalgisk.

– Jag fick cykeln när jag gick på högstadiet. Minnena från den tiden bubblade plötsligt upp när jag fick se cykeln. Hur jag jäktade runt på den mellan mina olika jobb efter gymnasiet, säger hon skrattandes.

Cykeln är välbehållen så när som lite rost på styret och punktering på framdäcket. På styret sitter också en liten lapp där det står Röda korset 300 kronor, vilket vittnar om att cykeln en gång i tiden varit till salu. Anledningen till att polisen kunde hitta Agneta var för att hennes personnummer var inristat på ramen på cykeln.

Nu ska Agneta fixa till punkan innan hon kan börja använda cykeln igen. Den svarta mountainbiken har äntligen hittat hem till sin rättmätiga ägare.

Det tog bara 15 år.

Mer läsning

Annons