Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelrådet rullar igång

/

Den yngste cyklisten är 20 år och den äldste 75 när hjulen snart börjar rulla för nystartade Cykelråd Gävle. Lagom till våren har ett 20-tal rådsmedlemmar rekryterats för att göra Gävle till en bättre cykelstad.

Annons

Från ett 70-tal sökande har omkring tio Gävlebor med ett nära förhållande till cykeln valts ut för att delta i kommunens nysatsning Cykelråd Gävle. Tillsammans med tio tjänstemän från bland annat polisen, kommunen, landstinget och skolan, som aktivt rekryterats av projektledarna, kommer de att träffas för ett startmöte i morgon kväll. Då ska riktlinjerna för cykelprojektet de närmaste åren dras upp.

– Vi blev positivt överraskade av att så pass många ville vara med. Sedan har vi gjort ett urval med målet att ha en spridning i ålder, kön och bostadsområde så att det blir en bra variation i var man brukar cykla. Cyklister från Bomhus, Andersberg, Fridhem, Valbo...ja, från hela stan, finns med, säger David Eldrot, projektledare på Tekniska kontoret.

De sökande som inte kom med i satsningen har blivit tillfrågade om att ingå i en större referensgrupp, som ska kunna användas när särskilt viktiga frågor behöver bollas med en bredare krets.

– Det kommer att vara ett forum för diskussion om olika intressanta cykelfrågor. Hur ofta vi kommer att träffas får vi se, men det blir säkert ett par-tre gånger per år.

Många av de rekryterade arbetspendlar på sadeln, men att man cyklar till och från jobbet var inget krav för att få en plats i rådet. Det viktigaste, säger David Eldrot, är helt enkelt att man cyklar mycket och gärna. Han vill se cykelsatsningen som en del av en global cykeltrend.

– Det är en tydlig utveckling, cykeln kommer mer och mer. Titta bara på hur New York förvandlats till en cykelstad de senaste åren, och det är ingen isolerad företeelse, säger han.

Mer läsning

Annons