Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagmar stoppade tågen

/
  • Göteborgsfamiljen Frisk-Larsson fick skjuta på sin tågresa till Borlänge med ett dygn på grund av stormen Dagmar. De tycker att de blev dåligt informerade om trafikläget.

I går började tågtrafiken komma igång igen. På tisdagsmorgonen var många julfirare lättade över att äntligen få komma i väg. Men flera resenärer var kritiska och efterlyste bättre information

Annons

Under natten till i går fick många tågresenärer övernatta på Gävle Centralstation, men på tisdagsmorgonen kunde de äntligen fortsätta resan norrut. Däremot försenades tågen söderut eftersom tågtrafiken mellan Sundsvall och Hudiksvall ersattes med bussar.

Göteborgsparet Elin Frisk och Christoffer Larsson med barnen Alva och August skulle egentligen ha åkt från Gävle på annandagen men fick vänta med resan ett dygn.

Familjen hade firat jul hos barnens morföräldrar i Skutskär och skulle sedan vidare till farföräldrarna i Borlänge för nyårsfirande.

Deras tåg skulle ha gått vid 11.30-tiden på annandagen och paret kollade också upp att tåget verkligen skulle gå. Men ingen av de uppgifter de fick stämde.

– Först skulle vi ha åkt med ersättningsbuss från Skutskär, men av någon anledning gick inte den. Mina föräldrar fick skjutsa oss till stationen i Gävle i stället, men när vi väl kom hit så visade det sig att tåget var inställt, berättar Elin Frisk.

Själva tycker de inte att de drabbats särskilt hårt av stormen, de slapp åtminstone övernatta på stationen. Men de hade gärna sett att trafikinformationen hade varit mer korrekt.

– Det märkliga var att det stod på Trafikverkets sida att vårt tåg skulle gå som bestämt bara ett par timmar innan avgång. Det var som om de bara rapporterade om inställda tåg två timmar i taget, säger Christoffer Larsson.

Dagmar stoppade inte bara tågtrafiken, den slog även ut båtar i Fliskär.

– Det var tre fritidsbåtar som välte omkull och några jollar som for runt lite, berättar hamnkaptenen Hans-Olov Andersson.

På tisdagen kördes en kranbil till varvet för att lyfta upp de åtta till tio meter långa båtarna igen.

Hans-Olov Andersson berättar att han tidigare påpekat för ägarna att de måste palla upp sina båtar bättre.

– De kan lägga hur mycket som helst på att köpa en båt, men inga pengar på att palla upp den ordentligt på vintern. Det finns en stor risk att det blir dominoeffekt när en båt välter, säger han.

Maths Silvesparr och Anneli Duells ”Olivia af Gefle” var en av de tre båtarna som vältes av stormen. De köpte båten tidigare i år nere i Stockholm och seglade hem den till Gävle på försommaren.

På köpet fick de pallningen som visade sig vara mindre stabil, men nu ska de palla upp den bättre. Båten är försäkrad, men självrisken ligger på ett par tusenlappar.

– Jag kunde inte förutse att det här skulle hända. Jag tror att den har klarat sig utan skador, det verkar som att den har lagt sig mjukt, säger Maths Silvesparr.

Mer läsning

Annons