Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagmars framfart blir dyr

/
  • Många som drabbades av strömavbrotten fick vara utan ström under längre perioder.

I går fortsatte arbetet efter stormen Dagmar. Elkunder som har drabbats av strömavbrott kan nu komma att få ersättning. I ett fall kommer Sandviken Energi att tvingas betala mellan 300 000 och 400 000 kronor i ersättning. Men det kan komma att bli mycket mer.

Annons

I går började Sandviken Energi få bukt med flera av de områden som har varit strömlösa. Vid 16-tiden var det i stort sett bara elva hushåll i Åmot som fortfarande var utan ström. Enligt Fortum var 20 hushåll i Ockelbo utan ström i går, men i Hofors fanns inga inrapporterade strömavbrott, enligt Vattenfall.

Den offentliga belysningen i Sandviken har dock drabbats av ovädret. Gatubelysningen, som i vanliga fall är intelligent och på så vis känner av när det är tillräckligt mörkt för att tändas, lever nu sitt eget liv. Flera har hört av sig till elbolaget om att belysningen är släckt mitt i natten och tänd mitt på dagen.

Kent Byman, informationschef på Sandviken Energi, menar att systemet som sköter gatubelysningen är åtskilt. Blir det fel ska systemet självt åtgärda problemet.

– Nu har systemet fått en knäpp och håller på att trimma in sig självt. Det är ett intelligent system och klarar det, men det kan ta lite tid. Det felsöker sig självt och korrigerar det sedan. Det kan ta upp till ett dygn ungefär. Allmänheten har ringt om det och det uppskattar vi. De får gärna fortsätta höra av sig om de ser något som inte fungerar, säger han.

Många som drabbades av strömavbrotten fick vara utan ström under längre perioder. För en del kunder kan det nu bli aktuellt med avbrottsersättning.

– Har man har varit utan ström i mer än tolv timmar kan man få det. Vi har en kund som har varit utan i 13 timmar. Det är Årsunda Kraft. Det är vår skyldighet att ge dem ström, säger Kent Byman.

Det aktuella avbrottet hos Årsunda Kraft kommer att kosta Sandviken Energi mellan 300 000 och 400 000 kronor. Det är elleverantörernas skyldighet att se till att den som är berättigad ersättning får det. Men kunderna själva behöver inte fundera på att räkna ihop om de bör få ersättning.

– Man behöver inte höra av sig till oss om det. Det är lagstadgat att vi ska betala ersättning och vi kollar vem eller vilka som ska få det. Sedan reglerar vi det, förmodligen på nästa elfaktura.

Men den totala kostnaden som stormen Dagmar har medfört för Sandviken Energi är inte klar.

– Det är för tidigt och svårt att svara på. Men vi har fått kalla in extrapersonal, så det kostar ju oss en del, men vi har inte räknat på hur mycket det kommer att kosta.

Mer läsning

Annons