Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagverksamhet bra hjälp vid depression

Dagverksamhet, antidepressiv medicin eller promenad och bullfika med en vän. Botemedlen kan se olika ut när man blir deprimerad eller ångestfylld på äldre dagar.

Annons

Med åldern ökar risken att bli deprimerad, få ångest och bli orolig. Socialstyrelsen uppskattar att mellan tolv och 15 procent av alla som fyllt 65 har en depression, att jämföra med mellan fyra och tio procent av yngre.

Även ångest är vanligt, mellan fem och tio procent av 65-plussarna har det. Ensamhet, näringsbrist, läkemedelsbiverkningar, minskade halter av signalsubstanser i hjärnan, strokesviter, demens och att man blir skörare med åren är några förklaringar.

Socialstyrelsen är oroad över att långtifrån alla upptäcks, får hjälp och specialistvård.

– Det finns inga enkla lösningar, säger Sven-Erik Renström, familjeläkare och tillförordnad verksamhetschef på Caremas Gävle hälsocentral.

När Landstinget Gävleborg jämför hur många ålderspensionärer med psykiska diagnoser som hälsocentralerna i länet har hör hans till de som upptäckt många.

– Jag tror att det spelar roll att vi har en fast bemanning, säger Elna Berglind, familjeläkare med ansvar för hemsjukvården.

När läkarna lär känna sina patienter under flera år upptäcker de när något inte stämmer.

Då gör de en symptomskattning, som tar upp psykisk, fysisk och social hälsa, för att ta reda på var problemet ligger. En sådan gör de också årligen med patienterna i hemsjukvården.

Äldres psykiska hälsa är komplex och hänger ofta ihop med fysiska sjukdomar.

Psykiska besvär har länge varit tabubelagt och skamfyllt. Alla har inte så lätt att berätta hur de mår i själen utan kan i stället söka för något mindre laddat, som ont i magen.

Läkarna är också ofta i första hand inriktade på kroppsliga åkommor.

Generellt har kvinnor lättare för att prata medan Elna Berglind kan ha fullt sjå att övertala män till behandling.

Sven-Erik Renströms erfarenhet är att det kan ta ett par besök för äldre män att ens börja prata om hur de mår psykiskt.

De vill inte gärna diskutera sådant, säger han. Självmordsrisken är också särskilt hög hos äldre män.

– Psykisk sjukdom ger sämre livskvalitet än svår somatisk sjukdom, säger Sven-Erik Renström och nämner cancer och hjärtsjukdom som exempel.

Därför är det viktigt att få hjälp att må bättre. Men att föreslå antidepressiv medicin är inte så lätt alla gånger, många har ett motstånd mot ”psykmedicin”.

– Men sedan har jag flera som efteråt har kommit tillbaka och frågat ”vad var det för magisk tablett jag fick?”, säger Sven-Erik Renström och berättar hur de fått tillbaka gnistan i ögonen.

Det är mer komplicerat att behandla äldre.

De påverkas till exempel annorlunda av läkemedel, som dessutom inte är utprovade för patienter över 80. Många vill heller inte ha terapi.

Då kan det hjälpa att komma in i någon gemenskap, ingå i ett sammanhang, och Elna Berglind kan ordinera dagverksamhet.

– Det är viktigt att man kommer in tidigt med dagverksamhet, säger Gun-Britt Sjögren, distriktssköterska i hemsjukvården.

Har man gått ensam för länge kan tröskeln bli oöverstigligt hög att börja vara social igen.

De slår också ett slag för kommunens Träffpunkter, som är viktiga för många.

– Fysisk aktivitet på recept, fyss, är så populärt, men jag skulle egentligen vilja skriva ut en kanelbulle och en promenad med… och så ett namn, säger Elna Berglind.

Mer läsning

Annons