Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåliga rutiner bakom rymning

/
  • Arkivbild: LASSE HALVARSSON Fritogs. Den 24-årige mannen fritogs av en kamrat. Nu har Kriminalvårdsstyrelsen fastställt att det finns brister i rutinerna.

GÄVLE
Brister i kriminalvårdens säkerhetsrutiner och för få låsta väntrum i tingsrättens lokaler i Gävle var orsaken till att en 24-årig man lyckades rymma vid en förhandling.

Annons
Det var den 15:e april som mannen lyckades rymma från sina vårdare med hjälp av en kumpan.
Nu har kriminalvårdsstyrelsen utrett rymningen och den visar på brister i kriminalvårdens säkerhetsrutiner.
När 24-åringen fritogs bar han inte handfängsel trots att han skulle göra det.
Även säkerheten i tingsrätten får viss kritik.
För att öka säkerheten i tingsrätten har vårdarna från häktet tillgång till ett låst väntrum som leder direkt in i en av förhandlingssalarna. Där brukar vårdarna ta av handfängslen på de åtalade och sen gå direkt in i förhandlingssalen.

Upptagen sal
Dagen när 24-åringen skulle upp i rätten var den förhandlingssalen upptagen.
Vårdarna tog då som de brukar av 24-åringen handfängslen i väntrummet och gick sedan med honom till en annan förhandlingssal.
Enligt Gävlehäktets säkerhetsföreskrifter skulle 24-åringen haft handfängslen tills han kommit in i förhandlingssalen. Där skulle vårdarna ta av dem för att sen sätta på dem igen när 24-åringen skulle lämna lokalen.
Vid rättens överläggning tömdes förhandlingssalen på folk, inklusive 24-åringen och de två vårdare som bevakade honom.
Då lyckades 24-åringen, med hjälp av en kumpan, smita från vårdarna och sedan springa från platsen.
Vid fritagningen ska 24-åringens kumpan ha viftat med en pistol under tröjan vilket gjorde att vårdarna släppte 24-åringen, helt enligt reglerna.
- Vårdarna ska inte utsätta sig själva för livsfara. När det är vapen med i bilden har vi ingenting att sätta emot, säger kriminalvårdsinspektör Gunilla Hellstöm som gjort utredningen av fritagningen.

Följde inte reglerna
Men skulle vårdarna följt reglerna skulle 24-åringen vid fritagningen burit handfängsel. Något som kanske inte stoppat men åtminstone försvårat fritagningen.
- Viss kritik har riktats mot personalen men vi ser ingen anledning att gå vidare med det, säger Gunilla Hellström.
- Hädanefter kommer alla vårdare att följa säkerhetsföreskrifterna. Är bedömningen den att den åtalade ska ha handfängsel ska de sitta på tills personen kommit in i förhandlingssalen, försäkrar Gunilla Hellstöm.

En månad kvar
Vid rymningen avtjänade 24-åringen fängelsestraff för grov misshandel och hade en månad kvar till frigivning. Enligt häktespersonalen fanns det inga tecken på att 24-åringen skulle rymma.
Även tingsrätten får viss kritik i Gunilla Hellströms utredning. Hon pekar på att det borde finnas fler låsta väntrum i anslutning till förhandlingssalarna.
- Vi hade ju inte fått några som helst tecken på att han skulle vara rymningsbenägen, säger tingsrättens chef Karl-Axel Bladh.
Men han håller med om att det borde finnas fler låsta väntrum och att tingsrätten skulle behöva byggas om för att öka säkerheten på tingsrätten.
Men en ombyggnad får vänta till beslutet kommer om att Sandvikens och Gävles tingsrätt ska slås ihop.

DANIEL SIKSJÖ
026-159612

Mer läsning

Annons